Crkva sveća sveće
Masanori Jošida
Sveta Petka, Crkva, praznik

Masanori Jošida/Alo!

Sveta Petka, Crkva, praznik, Foto: Masanori Jošida/Alo!

Pravoslavni vernici, prema gregorijanskom crkvenom kalendaru, obeležavaju dan svetog mučenika Savina. Njegova otadžbina bila je u Egiptu, a rođen je u gradu Hermopolj. Živeo je za vreme cara Dioklecijana, koji je gonio, mučio i ubijao hrišćane.

Pročitajte još:

Bio je ugledna ličnost među građanima, pa je tako vršio funkciju starešine u svom gradu. Pošto je car Dioklecijan počeo da progoni hrišćane, on je rešio da se povuče. Tako je sa mnogim drugim verskim istomišljenicima, otišao u jedno zabačeno selo. Tu je živeo u kolibi, a vreme je provodio u postu i molitvi.

Idolopoklonici su tražili hermopoljskog starešinu, ali nisu mogli da ga pronađu. Međutim izdao ga je prosjak, kojeg je ovaj svetitelj hranio i pomagao.

Naime, prosjak je pitao šta će mu dati za nagradu, ako im bude otkrio gde se nalazi sveti Savin. Pošto su mu ponudili dva zlatnika, on je kao nekada Juda što je izdao Hrista, odao tajnu gde boravi ovaj svetac... Za šaku zlatnika!

Progonitelji su odmah otišli u njegovu kolibu, i zakucali na vrata. Tu je bilo još ljudi sa Savinom, pa su pomislili da neko od njih hoće da uđe. Međutim, tada su nevernici uleteli i uhvatili ih.

Svetog Savinu su posebno svezali, mučili, palili, kako bi prineo žrtvu idolopoklonicima. Ništa im od toga nije pomoglo, te su ga na kraju bacili u reku Nil.

Istu sudbinu su doživeli i ostali koji su bili sa njim.