Crkva
Alo!/ Dejan Briza
Crkva

Alo!/ Dejan Briza

Crkva, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva danas proslavljaju svetu mučenicu Evtaliju, kojoj je rođeni brat odsekao glavu jer se "okrenula" veri Isusa Hrista!

Pročitajte još:

Sveta mučenica Evtalija bila je devica iz Sicilije. Živela je sa majkom, koja se zvala kao i ona, i sa bratom Sermilijanom. Niko od njih nije bio kršten niti pobožan.

Crkva, praznik, vernici

Alo/Masanori Jošida

Crkva, praznik, vernici, Foto: Alo/Masanori Jošida

Starija Evtalija, međutim, bolovaše od tečenja krvi. Jedne noći u snu su joj se javili sveti mučenici Agfej, Filadelf i Kiril, i rekli joj da će ozdraviti, samo i jedino ako se krsti u ime Gospoda Isusa Hrista. Evtalija poveruje u Hrista, krsti se i, vaistinu, ozdravi. Videvši to čudo, i njena se ćerka krsti.

Preporučujemo i ovo:

Sermilijan, posle toga, poče da ismeva majku i sestru zbog vere Hristove, a potom i da im preti. Majka se uplaši i pobeže od kuće. Tada brat poče da goni sestru. Ali, ona se nije uplašila i reče Sermilijanu:

- Hrišćanka sam i ne bojim se umreti.

Opaki brat posla ka njoj slugu da je oskrnavi, koji, čim ju je napao, izgubi vid. Kad je video to čudo, brat pojuri za sestrom, uhvati je, i odseče joj glavu. Tako sveta devica Evtalija ovenča se vencem večne slave.