"NE ZNAM KOLIKO JE REALNO" Danas sednica štaba, na stolu nove mere, ali jedna se još ne razmatra

Imunolog, član Kriznog štaba Srđa Janković potvrdio je Tanjugu da će danas biti održana sednica Kriznog štaba, i naveo da se prati epidemiološka situacija u zemlji i da će se u skladu sa tim dalje reagovati, ali da se mere poput ograničenja kretanja sada ne razmatraju.

Krizni štab
Krizni štab, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Janković je rekao da je jedna od mogućnosti da se uvede obavezan PCR test za ulazak u Srbiju, ali i istakao da će se više o tome znati nakon današnjeg sastanka Kriznog štaba.

Da li poštujete mere kriznog štaba?

Ukupan broj glasova: 223

  • Da: 74% (165)
  • Ne: 26% (58)

"U ovom trenutku još nisu konkretne dodatne mere u razmatranju, ali mere će pratiti situaciju. Jedna od mogućnosti je da se uvede negativan PCR test za ulazak u Srbiju, ali koliko je realna, ne mogu da kažem pre sastanka", rekao je Janković.

Kon:Broj novozaraženih uznemirujući

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je u sredu uveče da je broj novozaraženih u zemlji uznemirujući i da je današnji sastanak Kriznog štaba nephodan kako bi se utvrdile dalje mere u borbi sa korona virusom, navodeći da je izvesno uvodenje obaveznih PCR testova za sve koji ulaze u Srbiju.

Danas u devet casova održaće se vanredna sednica Kriznog štaba za borbi protiv korona virusa, a Kon je sinoć za Dnevnik TV Pink kaže da je glavni povod povećanje broja novozaraženih.

"Broj novozaraženih je uznemirujući i moraćemo sutra da se sastanemo i porazgovaramo o svemu. Jasno je da mere mogu biti samo restriktivnije, a takođe i kontrola isto mora da se pojača, ne zbog sankcija građana, već da bi se angažovao svaki deo svake institucije i ustanove", rekao je on.

Ističe da, ako se uspelo u tome da se u školama formira dobar nadzorni sistem, tako da nema veće transmisije, onda je to izvodljivo i za ostale.

Krizni štab
Krizni štab, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Naglasio je da je važno da se svi uključe u brobu protiv novog korona virusa i poštuju mere i preporuke.

"Dalje restrikcije se ne smeju isključivati, i to nije nemoguće, ali još nisu u opciji", rekao je dr Kon.

Uvodenje obaveznih PCR testova za sve one koji ulaze u Srbiju je izvesno i ovog puta, kaže Kon, neće biti izuzetaka.

"To već postoji kao mera samo treba da počne da se primenjuje za sve. Biće kako za naše državljanje, tako i za strance. Tu moramo da pooštirmo nadzor i kontrolu na granicama", istakao je Kon.

Upitan o eventulanim radikalnijim merama za Beograd ,gde je najveći broj zaraženih, Kon kaže da Beograd jeste jedan od gradova koji imaju ozbiljniju situaciju sa novozaraženima, ali da još nema potrebe da budu ozbiljnije.

Predrag Kon
Predrag Kon, Foto: Tanjug

"Definitivno broj novozaraženih raste svuda po Srbiji, ne samo Beogradu, Kragujevac i Valjevo su takođe rizični. Jedino gde se cini da je relativno stabilno je Vojvodina, mada i tu postaje nesigurno", kaže Kon.

Navodi da je stanje u bolnicama za sada stabilno, ali da je važno i da se što duže sačuvaju non-kovid bolnice i da se ne desi da ponovo prelaze u kovid sistem, jer to može da ima neželjene posledice.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi