Igor Stamenković
Facebook/Printscreen/Igor Stamen
Igor Stamenković

Facebook/Printscreen/Igor Stamen

Igor Stamenković, Foto: Facebook/Printscreen/Igor Stamen

Igoru Stamenkoviću (42), koji se sumnjiči da je ukrao test iz matematike iz štamparije u kojoj je zaposlen, u najgorem slučaju preti pet godina robije. Međutim, kako se ispostavilo da je sudska praksa u Srbiji u takvim slučajevima blaga, Stamenković će najverovatnije izbeći zatvor i proći samo sa uslovnom kaznom.

Nenad Cvetićanin

Facebook

- Ako se utvrdi da je kriv, osumnjičenom za krađu testa preti kazna od šest meseci do pet godina jer je zloupotrebio službeni položaj. Naravno, postoji i opcija uslovne osude. Raniji slučajevi pokazali su da su sudovi blagi kada je reč o ovakvim prestupima i uglavnom su izricali uslovne kazne. Međutim, u konkretnom slučaju u ovom trenutku nezahvalno je tvrditi kakav će biti ishod - kaže za „Alo!“ advokat Gvozden Grgur.

Ispao je glup

U štampariji „Politika“ a.d. u Krnjači, gde se štampaju testovi za malu maturu, i dalje je opsadno stanje. Jedan od radnika štamparije juče je samo kratko prokomentarisao hapšenje kolege.

- Žao nam ga je. Ispao je glup i sad će izgubiti posao. To cela štamparija zna... Bio je dobar radnik. Hteo je da pomogne detetu, a deca ko deca, odmah se hvale drugarima - kaže sagovornik portala „Telegraf.rs“.

Naime, afera s krađom testova za malu maturu 2013. godine završena je uslovnom kaznom na koju je osuđena radnica štamparije u kojoj su štampani testovi, a koja je kombinacije testova iz srpskog i matematike ukrala i iznela ih u grudnjaku. Ona je dobila uslovno četiri meseca zatvora sa rokom provere dve godine, a njeni saučesnici uslovnu kaznu od tri meseca sa rokom provere od godinu dana.

Viši sud u Beogradu odbio je žalbe na rešenje o zadržavanju do 48 sati kojim je po nalogu tužilaštva policija odredila Stamenkoviću. Žalbe su preksinoć podneli Stamenković i njegov branilac Dimitrije Ilić.

Stamenković bi na saslušanje u Više javno tužilaštvo trebalo da bude priveden danas, a nakon toga tužilaštvo će odlučiti da li će od suda tražiti da mu odredi pritvor.

- Nadamo se da tužilaštvo neće tražiti određivanje pritvora za mog klijenta. Igor se i dalje nalazi u policiji jer je žalba na rešenje odbijena, što je negde bilo i očekivano za ovu fazu postupka - kaže za „Alo!“ Stamenkovićev branilac Dimitrije Ilić.

Mirna šetnja, manje okupljenih

Znatno manje osmaka nego u utorak i sredu okupilo se juče ispred zgrade Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici kako bi protestovali protiv neregularnosti koje su pratile polaganje male mature. Oni su potom krenuli u mirnu šetnju

Prema rešenju o zadržavanju, Stamenković je izvršio krivično delo povreda tajnosti podataka u sticaju sa krivičnim delom oduzimanje tuđe stvari.

Stamenkovića, koji je uhapšen u sredu, policija, kako je saopšteno, sumnjiči da je iskoristio nepažnju svojih kolega u štampariji u kojoj su štampani testovi za završni ispit učenika osmog razreda i tom prilikom ukrao test iz matematike. Nakon toga je otišao u toalet, gde je test uslikao telefonom, a potom je taj primerak bacio u WC-šolju i uništio ga. Policija je navela da je osumnjičeni to uradio kako bi test odneo sinu, maturantu jedne osnovne škole u Beogradu, kako bi mu pomogao da lakše položi završni ispit. Takođe, kako dodaje policija, sumnja se da je uz pomoć sina rešeni test iz matematike došao do njegovih drugara i njihovih roditelja, nakon čega su oni, uz pomoć aplikacije „Vajber“, delili drugim roditeljima i učenicima u više osnovnih škola.

Ivana Španović napravila pakao osmacima

Osmake je na jučerašnjem testu iz matematike, poslednjem koji su ove godine polagali u sklopu male mature, najviše namučilo izračunavanje obima kruga i nejednačine, a pojedinci su se hvatali za glavu i zbog izračunavanja rekorda Ivane Španović. Naime, zadatak je bio da izračunaju koliko je Ivanin rekord u skoku udalj prosečno veći od njenih ostalih rezultata.

 

Duga

Alo

 

U petak preliminarni rezultati

21. jun - preliminarni rezultati završnog ispita biće istaknuti u osnovnim školama

22. i 24. juna - prijem i rešavanje žalbi nezadovoljnih maturanata

22. juna - prijem i rešavanje žalbi učenika na preliminarne rezultate završnog ispita

24. juna - prijem i rešavanje žalbi učenika na preliminarne rezultate završnog ispita u okružnim komisijama

27. jun - objavljivanje konačnih rezultata male mature

28. i 29. jun - popunjavanje i predaja lista želja u osnovnim školama.

7. jul - objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama

8. i 9. jul - upis u srednje škole u prvom krugu

8. jul - popunjavanje i predaja liste želja za drugi upisni krug

10. jul - objavljivanje rasporeda učenika po školama u drugom upisnom roku

11. jul - upis učenika u drugom krugu