Slava, žito, kolač
Shutterstock
Slava, žito, kolač

Shutterstock

Slava, žito, kolač, Foto: Shutterstock

* Svi pravoslavni vernici danas sleve Svetog mučenika Nestora

* Nestor je učenik Svetog Dimitrija koji se jedini suprotstavio caru Maksimilijanu

* On je ubio njegovog najmilijeg gladijatora koji je ubijao hrišćane sa sadističkim zadovoljstvom

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava dan posvećen Svetom mučeniku Nestoru, učeniku Svetog Dimitrija. Evo ko je bio Nestor i koja verovanja se u Srbiji vezuju za ovaj praznik.

Car Maksimilijan (240-310) uživao je u gladijatorskim borbama, a njegov ljubimac bio je nepobedivi gladijator Lije, džinovske građe.

Kada bi ponestalo dobrovoljaca za borbe, Liju su u arenu izvodili hrišćane, koje je ubijao sa sadističkim zadovoljstvom.

Svetac

SPC

Svetac, Foto: SPC

Mladi hrišćanin Nestor više to nije mogao da trpi i odlučio je da izađe na megdan džinu Liju.

Prethodno je otišao u posetu svom učitelju, utamničenom Svetom Dimitriju, od koga je tražio blagoslov. Rekao mu je da više ne može da sluša o zverstvima gladijatora i da je spreman da se bori sa Lijem i pogine.

Dimitrije je blagoslovio mladića i rekao mu: "Lija ćeš pobediti, ali ćeš za Hrista postradati".

Publika uživa dok poraženi umire u strašnim mukama

Za Lijeve borbe napravljena je posebna scena, nalik terasi na stubovima, a ispod, oko terase, pobodena su koplja sa oštricama uvis. Lije je, kada bi pobedio u rvanju, protivnike sa terase bacao na koplja, dok je publika oduševljeno klicala uživajući u mukama umirućeg, koji se uvijao na kopljima.

Pročitajte još:

 

Borba je okupila mnogo publike, a prisustvovao je i car Maksimilijan. Okupljeni su odvraćali Nestora i unapred žalili jer će poginuti u mukama, ali se on prekrstio, rekavši: "Bože Dimitrijev, pomozi mi".

Nestor je pobedio do tada nepobedivog gladijatora, bacio ga na koplja na kojima je džin ubzo umro u mukama. Nestor se prekrstio se pred carem i publikom i uzviknuo: "Neka živi Bog Dimitrijev", dok je narod vikao "Veliki je Bog Dimitrijev".

Car Maksimilijan je bio postiđen i uplašen od moguće pobune netom osokoljenih hrišćana i zato je naredio vojnicima da ubiju i Nestora i Svetog Dimitrija, koji su tako završili svoj zemaljski život 306. godine posle Hrista. Nestora su posekli mačevima, Svetog Dimitrija gađali su kopljima.

Predanja kažu da je mnoge gradove izbavio od aždaja i drugih prokletinja

Kako je ubijao jednog po jednog zmaja, iz njega su izlazili gušteri i ostala gamad. U pojedinim delovima Srbije na ovaj dan ne otvaraju ambare i ne diraju koš sa žitom da ne bi miševi zatirali useve.

Legenda iz Podrinja kaže da su Stojanu Deviću Turci iz Doboja oteli najstariju kćer, lepoticu.

Nesrećni otac krenuo je peške za njima u poteru, ali nije mogao da ih stigne. Oprhvan tugom, nastavio je da ide putem, kada se pred njim našao čovek u crnoj rizi (monaškoj mantiji) na belom konju.

Stojan ga je bogobojažljivo pozdravio, a ovaj, skidajući kapuljaču, upita Stojana šta ga muči. Stojan mu je ispričao šta se dogodilo, a neznanac ga je pozvao da uzjaše istog konja iza njega.

Njih dvojica su tada poletela zajedno uvis i u trenu prestigli Turke. Kad su Turci videli nebeskog konja, pali su tresnuvši glavama o zemlju.

Sveti Nestor, on je bio taj neznanac u crnoj mantiji na belom konju, nijednom Turčinu nije oprostio život, nego ih je sve posekao, a Stojanovu ćerku izbavio.

Zatim je uzeo dva turska konja, namazao ih čudotvornim travama i onda su svo troje poleteli do Drine.

Kako običaj nalaže, na ovaj dan se ne otvaraju ambari i ne dira koš sa žitom da ne bi miševi zatirali useve.

Bonus video