DANAS JE VELIKI PRAZNIK: Potrebno je da učinite nešto što ne radite svakodnevno, a deci NIKAKO NE DAJTE ove stvari!

Na dan ovog sveca rođen je i pokojni patrijarh Pavle.

Sveti Jovan
Sveti Jovan, Foto: printskrin

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja, dan smrti svetitelja koji se, kao savremenik Isusa Hrista i njegov krstitelj, smatra poslednjim prorokom Starog i prvim prorokom Novog zaveta.

U narodu se ovaj praznik naziva i jesenji Sveti Jovan ili Jovan Glavosek. Na ovaj dan je car Irod iz Galileje naredio da se odseče glava Svetom Jovanu. Bludni i razvratni car Irod je oterao svoju ženu, da bi živeo sa svojom ljubavnicom, ženom rođenog brata. Protiv toga podiže glas Sveti Jovan i odmah bi bačen u tamnicu.

Amerikanci hapse Haradinaja, Ljimaja i Veseljija, poništavaju lažnu nezavisnost, KOSOVO JE SRPSKO?!

Za vreme jednog pira pred goste izađe Saloma, ćerka njegove naložnice, i poče da igra obučena samo u sedam velova. Pijani Irod, zanesen igrom, požele devojku i obeća da će dati sve što bude tražila. Razuzdane majka i kćer zatražiše glavu sveca. Irod naredi da se Jovan poseče i njegova glava donese. Tako i bi.

Srbi na ovaj dan poste. Deci se ne daje da jedu ništa što je crvene boje. Ni jabuka, ni paradajz, ni breskva, ni crveno grožđe. Na ovaj dan valja brati lekovite trave – kantarion, nanu, konjsku čuburu, lincuru.

INCEST SAGA IZ MRČAJEVACA: Pronađena Jasmina (19) koja je pobegla sa stricem (50)! Iznenadiće vas kada vidite gde su bili, a tek šta je uradio njen otac!

Slavi se kao krsna skva. Na ovaj dan rođen je počivši patrijarh srpski Pavle, u narodu jedan od najomiljenijih srpskih patrijarha.

U ataru sela ratina, kod Kraljeva, nalaze se savine vode. Tu je podignuto pet česmi, od kojih je najstarija, sudeći prema natpisu na njoj, izgrađena 1897. godine. Podignuta je kao zadužbina jednog meštanina iz Ratine, sa izričitim navodom da je to voda Svetoga Save.

Marić u "Ćirilici" zapalio studio pričom o Kosovu i Đokoviću, ali svi gledali u KRILO Darku Trifunoviću, nisu mogli svojim očima da veruju

Mesto poseduje sva obeležja kultne bogomolje. Dva puta godišnje, na praznik Usekovanja i na Savindan, žitelji Ratine i okolnih sela dolaze na poklonjenje vodi, a lokalni sveštenici tom prilikom drže liturgiju i seku slavski kolač u znak zahvalnosti Svetom Savi.

PROČITAJTE JOŠ VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi