Milioni širom sveta se bore sa HIV-om
Tanjug / AP
Milioni širom sveta se bore sa HIV-om

Tanjug / AP

Milioni širom sveta se bore sa HIV-om, Foto: Tanjug / AP

Bitno je i da oboleli od HIV-a i osobe koje imaju rizik da dobiju infekciju nastave da kroz postojeće i nove programe dobijaju svu podršku koja im je neophodna, od savetovanja, unapređenja lečenja, dostupnosti nege i borbe protiv stigmatizacije, saopštila su udruženja posvećena zaštiti osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om i prevenciji HIV-a povodom obeležavanja 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv AIDS-a.

Udruženja podsećaju da je u borbi protiv HIV-a učinjen veliki napredak, ali da borba još uvek nije gotova, pa da je neophodno dalje unapređenje dostupnosti najefikasnijih terapija i širenje svesti o važnosti ranog otkrivanja HIV statusa. Ono što posebno zabrinjava je dalja stigmatizacija obolelih od HIV-a ne samo dela zajednice već i kroz zakonodavne akte, propise i regulative pojedinih institucija, kao i u radu zdravstvenih radnika zbog kojih su HIV pozitivne osobe i dalje diskriminisane.

Milioni širom sveta se bore sa HIV-om

EPA

Milioni širom sveta se bore sa HIV-om, Foto: EPA

Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om saopštila je da je, kada u pitanju ova infekcija, izuzetno važno da se ona otkrije na vreme i da se odmah počne sa lečenjem i upotrebom terapije kako bi se očuvalo zdravlje, a ukoliko je već narušeno da bi se stabilizovalo.

Sa HIV-om se danas živi i ukoliko se infekcija otkrije na vreme i odmah počne sa lečenjem osobe koje je imaju mogu normalno da prožive ljudski vek. Testiranja i savetovanja su su besplatna, dobrovoljna i poverljiva odnosno nije potreban nikakav identifikacioni dokument, lični podatak ili zdravstvena knjižica.

Dan borbe protiv ove teške bolesti ove godine se obeležava pod sloganom "Globalna solidarnost, zajednička odgovornost".

Pročitajte još: