SLAVA MU I MILOST Danas je Sveti Vasilije Ostroški, izgovorite ovu molitvu!

Pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog.

Ostrog
Ostrog, Foto: Profimedia

Sveti Vasilije Ostroški rođen je u selu Mrkonjići, u Popovom polju u Hercegovini, odakle je otišao u trebinjski manastir Uspenija Presvete Bogorodice gde se zamonašio i započeo život podvižnika.

Nepregledne kolone vernika na Ostrogu (FOTO)

Kao episkop zahumsko-hercegovački i skenderijski živeo je u manastiru Tvrdošu, služeći pravoslavnoj veri i ćuvajući svoje vernike od turskih svireposti.

Kada su Turci razorili Tvrdoš, Vasilije se preselio u manastir Ostro gde se upokojio 1671.

Mošti Svetog Vasilija vernici svakodnevno obilaze, a bolesni se mole pred njima za spas.

Postoje narodna verovanja vezana za ovog svetitelja, a najzastupljenije je to da Sveti Vasilije Ostroški svake noći ustaje iz kovčega i šeta po stenama.

Mnogi sveštenici su svedočili da su ujutru vunene čarape na nogama Svetitelja pocepane, iako su uveče obučene čitave. Zato je običaj da svako ko odlazi u manastir Ostrog treba obavezno da nosi jedan par vunenih, belih čarapa.

Molitva:

"Sveti Vasilije, veliki ugodniče Božiji, pomozi svima pa i meni. Veliki branitelju vere Pravoslavne, odbrani i nas koji tvoju Svetu veru držimo, i s nadom tebi pristupamo.

Veliki arhijereju Božiji, pomoli se Bogu Svedržitelju za sve ljude tvoje, pa na posletku i za mene nedostojnog i poslednjeg.

Tvrdoški viteže i Ostroški podvižniče, spasavaj nas od beda vidljivih i nevidljivih.

Zapalila te je Srpska zemlja kao večnu sveću pred prestolom Boga Živoga, pa nam sada osvetli puteve i razagnaj tugu. Molitvama i suzama zagrevao si hladnu pešteru Ostrošku, pa zagrej sada Božijim duhom i srca naša, da se spasemo i proslavimo Boga svevišnjega i tebe Sveca Božijega.

Sa svih strana sveta priticali su ćivotu tvome bolni i nevoljni, i ti si im pomagao: demone odgonio, veze đavolje raskidao, i zdravlje duševno i telesno ljudima darivao. Tako i sada pomozi, krštenim i nekrštenim, kao i uvek, svima pa i meni.

Izmiritelj si bio zavađene braće, izmiri i sada sve zavađene, zbratimi razbraćene, oveseli tužne, ukroti samovoljne, isceli bolne. Sveti Vasilije Čudotvorče i Oče naš duhovni, čuj i usliši čeda tvoja duhovna u Hristu Isusu Gospodu našem."

 • Korisnik: .....
  13/05/2018 - 08:43
  Bilo bi lepo ako moze da da pomogne i meni , amin .
 • Korisnik: Mile
  13/05/2018 - 01:40
  Sveti Vasilije je pomogao mnogima. Video sam čoveka na štakama a za njega su mi rekli da su ga prvi put doneli u kolicima čovek se mučio da se popne a ja sam heo da mu pomognem došlo je do ljutnje i vike zbog toga. Rekli su mi da se nada kada bude došao treći put da će se vratiti kući bez štaka. Zato smo svi mi zahvalni Bogu i Svetome Vasiliju čudotvorcu. Slava mu i milost!
 • Korisnik: Sandra
  12/05/2018 - 21:05
  Slava mu i milost.Sveti Vasilije Ostroski
 • Korisnik: Kosovka
  12/05/2018 - 20:02
  SLAVA MU I MILOST! POMILUJ NAS GREŠNE! AMIN
 • Korisnik: Žika
  12/05/2018 - 18:24
  Oprosti grehe Sveti Vasilije Ostroški svima pa i meni grešnome. Večna ti slava i hvala Čudotvorče. Moli Boga za naš napaćeni narod. AMIN
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi