SLAVIMO SVETU PETKU TRNOVU: Žene, danas nikako NE SMETE DA RADITE ove stvari, jer će vas stići kazna!

Ovaj praznik nije crveno slovo, a evo šta žene u Srbiji izbegavaju da rade na praznik Svete Petke Trnove!

Sveta Petka Trnova
Sveta Petka Trnova, Foto: printscreen

Pravoslavni vernici sutra proslavljaju svetu prepodobnomučenicu Paraskevu, u narodu poznata kao Trnova Petka. Ovim praznikom završava se mali letnji "ciklus ženskih praznika", kome pripadaju i Ognjena i Blaga Marija.

  Načelnik MUP-a razrešio dileme: Evo za šta NE SMEJU da vas VRATE SA TEHNIČKOG!

Njene mošti čuvaju se u Carigradu. Na freskama i ikonama predstavljena je u monaškoj odeći sa krstom, kao simbolom stradanja, u jednoj ruci i grančicom mirte u drugoj ruci.

Zbog blagosti i čuda koja je učinila za života, pred njene mošti i danas dolaze vernici da mole za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

NEVEROVATNA ISPOVEST MLADIĆA Pola sam Srbin, pola Hrvat, živim u SAD, sad bih u Beograd, da li treba zbog ovog da se brinem?

Praznik Trnove Petke, kao i praznici još dve svetiteljki koje se praznuju u avgustu - Ognjene Marije i Blage Marije, nisu crvena slova, ali su poštovani u srpskom narodu, a naročito među ženama.

Za Trnovu Petku kažu i da je ženski praznik, jer ga prvenstveno praznuju žene koje danas ne bi trebalo da mese, kuvaju ili rade bilo koji posao u kući kako ne bi navukle gnev svetiteljke. Prema narodnom verovanju na praznik Trnove Petke ne radi se, da tokom godine ne bi trnule ruke.

Naši stari su verovale da ne valja mesiti hleb, prati veš, iznositi pepeo ili raditi bilo šta od ručnih radova.

DOGAĐAJ KOJI JE NAJEŽIO BEOGRAD Izašao je u klub, popio nekoliko pića i otišao kući, a ujutru ga je na telefonu sačekala poruka u kojoj je pisalo...

Mlade devojke, veruje se, danas treba da beru cveće i njime kite kuće kako bi u domovima vladala sloga i mir. Devojčicama se danas oblače nove haljinice kako bi ih u narednoj godini pratila sreća.

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

Povezane vesti

 • Korisnik: Ivana
  08/08/2018 - 20:06
  Slava joj i milost na Sveta Petka nek daje na svi puno zdravlje,sreca,mir i blagoslov.Amin
 • Korisnik: zex
  08/08/2018 - 11:44
  Veoma lepo. Sta je sa zenama koje moraju da rade??? Mislim da je veoma paganski da objavljujete I zastrasujete narod. I onako su svi ubijeni u pojam, pa jos Vasi tekstovi ,ne smes ovo, ne smes ono.
  • Vuk @zex
   08/08/2018 - 18:10
   Bravo!
 • Korisnik: Juhu
  08/08/2018 - 08:58
  Znaci, danas muz kuva, mesi i pere ves! TO!
  • Acko @Juhu
   08/08/2018 - 12:33
   Da si moja,ne bi danas ni jela
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi