Sveta Petka Trnova
printscreen
Sveta Petka Trnova

printscreen

Sveta Petka Trnova, Foto: printscreen

Pravoslavni vernici sutra proslavljaju svetu prepodobnomučenicu Paraskevu, u narodu poznata kao Trnova Petka. Ovim praznikom završava se mali letnji "ciklus ženskih praznika", kome pripadaju i Ognjena i Blaga Marija.

Njene mošti čuvaju se u Carigradu. Na freskama i ikonama predstavljena je u monaškoj odeći sa krstom, kao simbolom stradanja, u jednoj ruci i grančicom mirte u drugoj ruci.

Zbog blagosti i čuda koja je učinila za života, pred njene mošti i danas dolaze vernici da mole za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

Praznik Trnove Petke, kao i praznici još dve svetiteljki koje se praznuju u avgustu - Ognjene Marije i Blage Marije, nisu crvena slova, ali su poštovani u srpskom narodu, a naročito među ženama.

Za Trnovu Petku kažu i da je ženski praznik, jer ga prvenstveno praznuju žene koje danas ne bi trebalo da mese, kuvaju ili rade bilo koji posao u kući kako ne bi navukle gnev svetiteljke. Prema narodnom verovanju na praznik Trnove Petke ne radi se, da tokom godine ne bi trnule ruke.

Naši stari su verovale da ne valja mesiti hleb, prati veš, iznositi pepeo ili raditi bilo šta od ručnih radova.

Mlade devojke, veruje se, danas treba da beru cveće i njime kite kuće kako bi u domovima vladala sloga i mir. Devojčicama se danas oblače nove haljinice kako bi ih u narednoj godini pratila sreća.

Komentari (5)

Juhu

08.08.2018 08:58

Znaci, danas muz kuva, mesi i pere ves! TO!

Acko

08.08.2018 12:33

@Juhu - Da si moja,ne bi danas ni jela

zex

08.08.2018 11:44

Veoma lepo. Sta je sa zenama koje moraju da rade??? Mislim da je veoma paganski da objavljujete I zastrasujete narod. I onako su svi ubijeni u pojam, pa jos Vasi tekstovi ,ne smes ovo, ne smes ono.

Vuk

08.08.2018 18:10

@zex - Bravo!

Ivana

08.08.2018 20:06

Slava joj i milost na Sveta Petka nek daje na svi puno zdravlje,sreca,mir i blagoslov.Amin