1. maj
Profimedia
1. maj

Profimedia

1. maj, Foto: Profimedia

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" održaće danas u Beogradu protest na kome će zatražiti veće plate i dostojanstven rad u Srbiji.

Protest će početi na Trgu Nikole Pašića u 12.00, a posle toga će se okupljeni uputiti do Vlade Srbije, gde planiraju da iznesu svoje zahteve.

Ti reprezentativni sindikati traže veće plate, potpisivanje kolektivnih ugovora, povećanje minimalnih zarada i izmenu zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Protest "Protiv diktature" organizovaće Prvomajski uranak od 8.30 na Trgu Nikole Pašića ispred Doma Narodne skupštine.

Kako se navodi u pozivu na Fejsbuku pištaljke, doboše i transparente zameniće kartonski prasići, roštilj i kotlići.

Prvomajski protest održaće i naučnici koji su najavili "Marš za nauku" koji bi trebalo da počne u 11.00 u parku Manjež.

"Prvog maja i naučnici će izaći na ulice, zajedno s radnicima, studentima i drugim ugroženim građanima, braneći svoje pravo na rad, dostojanstven život i položaj nauke", navodi se u najavi protesta.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" će 1. maj obeležiti protestnim okupljanjem u Kruševcu, na platou Doma sindikata. Protest u Kruševcu se organizuje kao podrška aktivistima tog sindikata iz kruševačkog Trajala koji su proglašeni tehološkim viškom, "ali i svim do sada otpuštenim radnicima, žrtvama tranzicije, neoliberalne ekonomske politike koja se sprovodi i čije katastrofalne posledice osećaju svi građani Srbije".

U Srbiji ima oko 1,9 miliona zaposlenih, a oko 694.000 ljudi je na evidenciji nezaposlenih.

Komentari (2)

Malo jos starije i lukavije

01.05.2017 06:40

1.maj danas je rodjendan Iluminata!Otac Adam Vajshaupt ih je porodio 1.maja 1776!Sa jasnom idejom da ga covecanstvo slavi kao dan svoje moci u kojima nije Bog ucestvovao!

Miki

01.05.2017 08:26

Zemljaci sretan vam praznik rada! Nije strasno samo 25%nezaposlenih I isto toliko ameba.