škola upis,
Tanjug/Sava Radovanović

U osnovnim školama širom Srbije danas će biti objavljeni konačni rezultati male mature, a popunjavanje i predaja liste želja obaviće se sutra i u subotu. Stručnjaci savetuju budućim srednjoškolcima da racionalno popune listu želja u skladu sa interesovanjima, znanjem, ali i osvojenim bodovima.

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola navodi za „Alo!“ da listu treba popunjavati pažljivo, shodno uspehu i sopstvenim mogućnostima.

Prijemni ispit na Vojnoj akademiji

alo.rs

 

- Dešava se, recimo, da đaci sa lošim uspehom u prvih deset želja stave sve jake škole i, naravno, onda ne budu tamo primljeni. Naravno da na tom spisku treba da stave svoje želje, ali moraju biti i realni, kako deca tako i roditelji - ističe Antić.

Zato Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija kaže da bi svršeni osnovci pre popunjavanja i predaje liste, između ostalog, trebalo da provere i koliko je minimalno bodova bilo potrebno za određenu školu u prošlom upisnom roku.

Prijemni, srednja škola, matematika, 2019

Screenshot

 

- Ti podaci dostupni su na sajtu www.upis.mpn.gov.rs i ne verujem da će ove godine biti odstupanja od tih rezultata. Svakako da treba racionalno da popune listu želja u skladu sa interesovanjima i osvojenim bodovima, ali obavezno i da ispune polja za svih 20 želja - dodaje Markov.

Psiholog Aleksandra Janković za naš list navodi da đaci treba na prvo mesto da stave lične afinitete, ali da ipak moraju pronaći balans između svojih želja i mogućnosti.

PROČITAJTE JOŠ:

 

- Roditelji nikako ne bi trebalo da nameću deci zanimanja koja su profitabilna ako ona nemaju afinitete prema njima. Takođe, đaci nikako ne treba da upisuju određene škole samo zato što će tamo ići njihovo društvo. Isto tako, svršeni osnovci moraju biti i iskreni prema sebi u tom smislu da sagledaju svoje znanje i radne navike. Ako ih nemate, na primer, nema šta da tražite u medicinskoj školi, gde je praksa svakodnevica - navodi Jankovićeva.

Ona navodi da nije retka pojava da đaci koji su osnovnu školu završili odličnim uspehom u srednjoj školi završe i na popravnom ispitu.

- Mnogi se kroz osnovnu lako provuku i ne steknu radne navike, zbog čega ih hladan tuš dočeka u srednjoj školi. Zato svaki roditelj treba direktno da pita svoje dete pre upisa u zahtevne škole: „Da li si spreman da učiš pet sati dnevno?“ Ako je dete dobar đak, a još nije siguran čime bi se bavilo u životu, bolje je da upiše gimnaziju i kupi vreme nego da se odmah nakon osnovne škole usmeri na određeno zanimanje - savetuje Jankovićeva. Nikolina Marić

Svi bi bele mantile, a niko bušilicu

U Beogradu je tradicionalno veliko interesovanje svršenih osnovaca za gimnazije, dok je od srednjih stručnih škola najpopularnija medicinska. Ovu srednju školu i na jugu Srbije teško je upisati jer se traži veliki broj poena. Takođe, veliko interesovanje poslednjih godina je i za IT smerove, a navala je i za kuvare, mesare i frizere. Međutim, iako su plate armirača, zavarivača i tesara iznad proseka, u Srbiji gotovo da ne postoji interesovanje za ta zanimanja.

 

Zlatna pravila popunjavanja liste želja 

- Proveriti na sajtu www.upis.mpn.gov.rs koliko je minimalno bodova bilo potrebno za određenu školu u prošlom upisnom roku

- Racionalno popuniti listu želja u skladu sa interesovanjima i osvojenim bodovima

- Škole koje želite da upišete uvek stavite na prva tri mesta

- Ako ste rešeni da upišete tačno određenu školu, obavezno stavite na listu želja sve smerove koji u njoj postoje

- Uvek popunite svih 20 škola na listi želja

- Škole za koje ste potpuno sigurni da ne možete da upišete ne stavljajte na listu

 

Maturanti najmanje poena imali iz matematike

Mali maturanti ove godine su, u odnosu na prošlu, najgore uradili kombinovani test, izjavila je juče pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković. Ona je kazala i da su maturanti uradili ove godine matematiku bolje nego lane, dok su na testu iz srpskog jezika postigli rezultat sličan prošlogodišnjem. Ako se gledaju pojedinačni rezultati ovogodišnjih testova, najmanje poena svršeni osnovci imali su iz matematike. Navela je i da je ove godine podnet uobičajen broj žalbi, od dve-tri do 12 žalbi po školi, najviše na 18. zadatak iz matematike.

 

 

Zvanični rezultati raspodele po školama

7. jula 27. jun - objavljivanje konačnih rezultata male mature

28. i 29. jun - popunjavanje i predaja lista želja u osnovnim školama

7. jul - objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama

8. i 9. jul - upis u srednje škole u prvom krugu

8. jul - popunjavanje i predaja liste želja za drugi upisni krug

10. jul - objavljivanje rasporeda učenika po školama u drugom upisnom roku

11. jul - upis učenika u drugom krugu