Da li vakcine smeju da se mešaju i da li im se dejstva podudaruju?
alo.rs
Vakcina, korona
Vakcina, korona, Foto: AP Photo/David Goldman

Masovna vakcinacija koja je u toku u svetu, a i u našoj zemlji, izazvala je veliko interesovanje ljudi o vakcinama, proizvođačima, bezbednosti, efikasnosti… Među brojnim pitanjima ističe se i ovo: Da li vakcine smeju da se mešaju i da li im se dejstva podudaruju?

Vakcine nisu zamenljive

Svetski zdravstveni zvaničnici kažu da bi obe doze primljene vakcine trebalo da budu iste. To znači, ako ste primili prvu dozu Pfizer vakcine, i revakcina posle 3 ili 4 nedelje, trebalo bi takođe ba bude istog proizvođača. Vakcinacija koja se trenutno obavlja u SAD, Velikoj Britaniji i drugim delovima sveta, zahtevaju da se osobe vakcinišu u razmaku od nekoliko nedelja. U SAD, gde se koriste vakcine Pfizer i Moderna, zdravstveni zvaničnici kažu da vakcine nisu zamenljive, ne mogu se koristiti po sistemu „jedna umesto druge“. U Engleskoj, gde su dostupne Pfizer i AstraZeneca vakcina, zvaničnici takođe kažu da doze treba da budu iste.

Neusklađena doza ipak bolja od delimične zaštite

Ali, u retkim slučajevima kada ista vrsta nije dostupna, ili ako se ne zna šta je neka osoba primila kao prvu vakcinu, britanski zvaničnici kažu da je kao revakcinu u redu dati bilo koju vakcinu, koja god da je dostupna. S obzirom na to da vakcine Pfizer i AstraZeneca deluju na sličan način, kažu da je neusklađena doza ipak bolja od delimične zaštite.

Pročitajte još:

 

Komentari (1)

Grga Pitić

22.01.2021 08:33

Ne razumem zašto neko ne bi primio sve vakcine...