OTKRIVAMO Srbiju zavejao sneg, šta je sa vozačima koji nemaju zimske gume?!

Ovih dana smo svedoci situacije koja vozače može dovesti u zabunu. Od početka aprila je prošlo već sedam dana, što znači su vozači već čitavu nedelju nisu u obavezi da na točkovima svojih automobila imaju zimske gume, a napolju su zimski uslovi vožnje.

Jagodina, sneg, automobil
Jagodina, sneg, automobil, Foto: Tanjug

Kao što već znate, upotreba zimskih guma je po zakonu obavezna u periodu od 1. novembra do 1. aprila. Mnogi se pitaju da li sada moraju da imaju zismke gume zbog snega koji je pao, iako su već montirali letnje gume:

Da li ste stavili letnje gume?

Ukupan broj glasova: 140

  • Da: 55% (77)
  • Nisam još: 39% (54)
  • Nemam automobil: 6% (9)

- Zakon je jasan: Vozači nisu u obavezi da imaju zimske gume od 1. aprila. U ovakvoj situaciji bi bilo bolje da nisu žurili sa zamenom zimskih za letnje pneumatika zbog bezbednosti u saobraćaju. Naročito ako su uzeli u obzir vremenske uslove koji su najavljivani. Dakle, ako vozači nemaju zimske gume od 1. aprila, ne mogu biti kažnjeni ni po kakvom osnovu - rekao je naš izvor.

Ipak, saobraćajni sutručnjaci preporučuju vozačima da, ukoliko "prolećna zima" zaista potraje i sneg nastavi da pada, odu kod vulkanizera i vrate zimske gume na svoje četvorotočkaše, dokle god traju zimski uslovi vožnje.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi