Vakcinacija
pressserbia.com
Vakcinacija

pressserbia.com

Vakcinacija, Foto: pressserbia.com

- Prioritetne grupe za obaveznu vakcinaciju bi bile one koje rade sa ljudima, prvesnstveno zdravstveni radnici. Postoje već obavezne vakcine za bolesti koje su mnogo manje zarazne od korone. Recimo za hepatitis b. Zatim ljudi koji rade u staračkim domovima, policajci, vojska, svi oni koji rade u nekim grupama i koji dolaze u neposredni kontak sa stanovništvom - kaže infektolog profesor doktor Darko Nožić.

Da li biste se vakcinisali ako bi to bio uslov za ostanak na poslu?

 

A da li oni koji ne žele da prime vakcinu treba da imaju pravo na pravnu pomoć odgovorila je advokatica Katarina Golubović.

- Svako ima pravo na pravnu pomoć. Ja pretpostavljam da će tako i ići ako dođe do obavezne vakcinacije... Prvo će to biti za određene kategorije, oni koji su u većem riziku, a tek onda baš ukoliko dođe da ne urodi plodom onda će se uvesti obavezna vakcinacija za sve kategorije - kaže Katarina i dodaje:

- Što se tiče ugroženosti ljudskih prava onih koji ne žele da prime vakcinu ona mogu biti ugrožena u zavisnosti od toga kakva se prinuda prema njima sprovodi. Prinuda u smislu ne puštanja lica u određeni kolektiv, to nije, ali ako bi poslodavac odlučio da onemogući pravo na rad čoveku koji ne želi da se vakciniše, to bi bilo zadiranje u pravo - objašnjava Katarina Golubović, advokatica.

Komentari (1)

vu

12.04.2021 21:42

Ako moj komšija iz štale sa prljavim čizmama ulazi u svoju kuću, to ne znači da ga ja moram pustiti da sa tim čizmama uđe u moju kuću. Lično vlasništvo je ispred nečijeg prava.