Koronavirus u Italiji
EPA
Koronavirus u Italiji

EPA

Koronavirus u Italiji, Foto: EPA

Nošenje maske za lice sigurno nije obloženo gvožđem garancija da se nećete razboleti - virusi se takođe mogu preneti kroz oči, a sitne virusne čestice, poznate kao aerosoli, mogu da prodru u maske. Međutim, maske su efikasne u hvatanju kapljica, što je glavni put prenošenja koronavirusa, a neke studije su procenile otprilike petostruku zaštitu u odnosu na samu prepreku (iako su druge otkrile niži nivo efikasnosti).

Ako je verovatno da ste u bliskom kontaktu sa nekim zaraženim, maska smanjuje mogućnost prenosa bolesti. Ako pokazujete simptome koronavirusa ili su vam dijagnosticirani, nošenje maske takođe može zaštititi druge. Dakle, maske su ključne za zdravstvene i socijalne radnike koji se brinu o pacijentima, a preporučuju se i članovima porodice koji trebaju da se brinu o nekome ko je bolestan - u idealnom slučaju i pacijent i negovatelj treba da imaju masku.

Međutim, maske će verovatno malo značiti ako samo šetate gradom ili vozite autobusom, tako da nema potrebe da kupujete veliku zalihu.

Svi virusi tokom vremena akumuliraju mutacije, a virus koji izaziva Covid-19 nije ništa drugačiji. Koliko rašireni različiti sojevi virusa zavise od prirodne selekcije - verzije koje mogu brzo i razmnožavati se efikasno u telu biti će „najuspešnije“. To ne znači nužno najopasnije za ljude, jer je manje verovatno da se virusi koji ubijaju ljude ili čine toliko bolesnima da su nesposobni.

Komentari (1)

ana

20.03.2020 21:47

naravno da mogu vise negokad ih nema.Nema dilemea ni MASKI. Treba da ih sasijemo i nabavimo rukavice platnene koje mozenmo da iskuvavamo .N svi lekari nemaju maske.