Dr Stevan Keča, Specijalista interne medicine
Promo
Dr Stevan Keča, Specijalista interne medicine

Promo

Dr Stevan Keča, Specijalista interne medicine , Foto: Promo

Svaka četiri minuta neko umre zbog bolesti krvnih sudova srca (koronarne bolesti). Bolest krvnih sudova nastaje zbog taloženja takozvanog lošeg holesterola (LDL holesterola) i kalcijuma koji vremenom mogu da zatvore koronarnu arteriju ili druge arterije u organizmu čoveka. Ovaj proces se naziva ateroskleroza, a njena komplikacija, tromboza krvnog suda.

Rezultati mnogobrojnih ispitivanja primene ekstrakta crvenog pirinča (ECP) su pokazali da monakolin K snižava značajno nivo holesterola nakon 8 nedelja primene. Procenat sniženja holesterola je iznosio: LDL za 27,7%, ukupnog holesterola za 21,5%, triglicerida za 15,8% i apolipoprotein B (apo-B) za 26%. 1

Ovakva istraživanja daju samopouzdanje lekarima za preporuku i pacijentima za upotrebu ekstrakta crvenog pirinča, u cilju alternativnog snižavanja holesterola umesto konvencionalnijih terapija statinom.

Godine 2013., Evropska agencija za bezbednost hrane(EFSA) izdala je naučni prilog u kome se navodi da monakolin K iz ekstrakta crvenog pirinča u dozi od 10 mg/ na dan ima kao efekat sniženje koncentracije lošeg LDL holesterola u krvi.

U velikoj studiji na 4807 ispitanika, tokom 7 godina praćenja, pokazano je da unos vitamina K2 MK7, u adekvatnoj koncentraciji, dovodi do smanjenja taloženja kalcijuma u aorti i koronarnim arterijama. Ovi nalazi ukazuju da bi adekvatan unos mogao biti važan za prevenciju nastanka koronarne bolesti. 3

Roterdamska studija 3 je pokazala zaštitni efekat unosa vitamina K2 MK7 u sniženju sistolnog krvnog pritiska kod starijih muškaraca i žena.

2 - Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine 17(1) 33-39

3 - Dietary Intake of Menaquinone Is Associated with a Reduced Risk of Coronary Heart Disease: The Rotterdam Study