Narkoman Overdoziranje Heroin Droga Drogiranje
Profimedia
Narkoman Overdoziranje Heroin Droga Drogiranje
Narkoman Overdoziranje Heroin Droga Drogiranje, Foto: Profimedia

 

Iz beogradske nevladine organizacije "Re Generacija", koja je jedan od inicijatora ove peticije, navode da je međunarodna kampanja "Room for Change" pokrenuta kako bi javnost bila upoznata sa postojanjem ovakvih programa, ali i senzibilisana za sprovođenje istih u budućnosti.

"Cilj programa bezbednih soba za injektiranje ne predstavlja rehabilitaciju korisnika psihoaktivnih supstanci, već smanjenje štete odnosno prevenciju krvno prenosivih bolesti i predoziranja kod osoba koje injektiraju psihoaktivne supstance. U pitanju su naučno zasnovani javno zdravstveni programi", kaže za 021 izvršna direktorka "Re Generacije" Jovana Arsenijević.

S druge strane, Cecilia Hajzler iz novosadske NVO "Restart", koja se bavi bolestima zavisnosti, kaže za 021 da podržava zamenu igala, ali ne i otvaranje soba za slobodno injektiranje.

"Otvaranjem takvih soba zavisnici dobijaju lažnu sliku da je biti narkoman nešto što i nije tako opasno, jer se sada za njih neko pobrinuo da imaju čiste igle, mesto gde mogu to da rade sigurno, i da ako slučajno preteraju mogu da računaju na pomoć. Dakle, poruka je - mi ćemo vam pomoći da ne umrete i to je okej. Realne opasnosti koje prate drogiranje, kao što su infekcije, razne bolesti i predoziranje, tu su sa razlogom. Zato što droga jeste opasna", ocenjuje Cecilia Hajzler.

Kada se govori o ovoj temi uvek se postavlja pitanje i o stigmatizovanju zavisnika. Iz "Re Generacije" smatraju da ovakav program doprinosi smanjenu stigme, jer se postojanjem soba za bezbedno injektiranje pribor uništava po propisima EU. Iz "Restarta", međutim, ne vide način na koji se stigma smanjuje ukoliko bi se zavisnici zatvorili u sobe.

Kao prepreka otvaranju ovakvih soba postavlja se i Zakon, jer i samo posedovanje narkotika krivično delo. Međutim Jovana Arsenijević smatra da minimalne izmene mogu biti primenjene i u ovom slučaju kao kada su pokrenuti programi za zamenu igala, koji tada nisu bili u skladu sa zakonom.

V.d. direktora beogradske Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, poznatije kao "Drajzerova", Mira Kovačević, za portal 021 kaže da smatra da ovaj koncept ima svoje stručno opravdanje, ali da je potrebno veoma pažljivo raditi na njegovoj implementaciji i da treba puno uraditi na organizacionom planu. Iako je program prepoznat u Nacionalnoj strategiji za borbu protiv droga, ona kaže da kreatori državne politike odlučuju koji modeli će se koristi, a koji ne, uzimajući u obzir socio-kulturološke osnove, kao i postojeće resurse.

Sobe za korišćenje narkotika otvorene su u devet zemalja u svetu, a kampanja "Room for Change" zagovara otvaranje soba za slobodno injektiranje i u Beogradu, Atini, Bratislavi, Bukureštu, Budimpešti, Sofiji, Varšavi i Portu.

Prema rečima Mire Kovačević, broj zavisnika od narkotika nije porastao, ali je porastao broj onih koji su se prijavili na programe rehabilitacije u zemljama u kojima se on implementira, navodi 021.

Komentari (1)

Danijela

15.09.2015 17:36

Posle parade ponosa, još da otvorimo sobe za drogiranje, legalizujemo prostituciju i pravac Evropa.. Eeeeee jadna Srbijo