Nudisti
Đorđe Kojadinović
Nudisti

Đorđe Kojadinović

Foto: Đorđe Kojadinović

Prema njegovim rečima, nema ničeg lepšeg od plivanja bez kupaćeg kostima, a taj osećaj slobode i nesputanosti može da se razume tek kad se u vodu ušeta nag.

Filipović ističe da biti nudista u Srbiji nije lako, zbog vladajućeg mentaliteta građana, koji ih vrlo često osuđuju i nazivaju bolesnicima i besramnicima.

- Svakog leta se na plažama suočavamo sa tim da nas naturiste izjednačavaju sa svingerima, gejevima, voajerima, egzibicionistama. Naturizam nije seksualno obojena vrsta ponašanja, to je stil života i nema nikakve konotacije sa bilo kakvim izopačenim ponašanjem. To je jednostavno jedna sloboda suživota sa prirodom. Kako bi to danas neki rekli, „bog je stvorio čoveka kao idealnu tvorevinu“, da su mu trebale gaće on bi mu ih kreirao. Rađamo se nagi i nema razloga da takvi ne budemo kad god i gde god možemo - objašnjava Filipović ovu životnu filozofiju i dodaje da se svi rađaju kao nudisti samo što mnogi to nikada ne otkriju.

Rečenica koju im često upućuju „tekstilci“, kako se inače naziva većina koja nosi kupaće kostime je: „Kako vas nije sramota“, na šta predsednik NOS-a kaže da nudisti nemaju čega da se stide.

Goran Filipović

screenshot

Goran Filipović, Foto: screenshot

- Ljudi u Srbiji greše, i tu je glavni problem. Mi se svi mnogo više razlikujemo u licu, nego što se razlikujemo kada je reč o drugim delovima tela. Ljudsko telo je prirodno lepo, a mi uživamo u nečemu što nam je priroda dala bez kompleksa šta će nam ko reći. Odeća je nametnuta kao stega i kontrola, a kad ta odeća preraste u stvar staleškog prestiža onda počinje sva izopačenost i nastranost. Vi na naturističkoj plaži ne znate ko je direktor, radnik, ko je bogat, a ko siromašan. Svi su jednaki i svi poštuju kodeks ponašanja - ističe naš sagovornik, koji se kao tinejdžer prvi put okupao go na nudističkoj plaži, nakon čega više nikad nije poželeo da obuče kupaće gaće.

- Taj detalj kupanja je bio dovoljan da me prelomi za ceo život. Ako čovek ne proba slobodu koju mu pruža kupanje bez kupaćeg kostima i momenat kada izađeš iz vode da te ništa mokro ne stiska, ne guši i ne smara. To je osećaj koji treba doživeti da bi se cela ova filozofija razumela. Kad se uđe u tu priču, onda je pitanje da li se i kako iz nje izađe. Ja nisam izašao, jer je naturizam malo-pomalo postao moj stil života, što ne znači da ja šetam go po kući, dvorištu i ulici - završava Filipović.

"Nemamo podršku ni od koga u Srbiji"

Prema rečima Gorana Filipovića naturisti u Srbiji nemaju podršku ni od koga, a svake godine im se jedine dve zvančine plaže u zemlji (na Adi Ciganliji i kod naselja Kamenjar u Novom Sadu ) skraćuju za 50 metara. - Očigledno je da se pare daju raznoraznim drugim institucijama, a da za jedan zdrav pokret, koji je vezan za prirodu i ekologiju i koji može da bude odlična turistička stvar, novca nikada nema. Zbog izgradnji kafića i drugih objekata redovno nam uzimaju i to malo plaže što imamo. Za ovu godinu tražimo da se tamo gde nema žive ograde postave paravani i da se sve zatvori, zajedno sa bočnim prilazima, da se postave stalci za suncobrane pošto nemamo hladovinu, a i teško ih je zabosti u šljunak, jer stalno padaju i da se obezbedi jedan poljski WC - ističe Filipović i dodaje da su o tome već razgovarali sa nadležnima, koji su mu dali pozitivan odgovor, ali ga živo interesuje da li će oni to ostvariti.

Komentari (2)

drAgi

09.05.2016 06:33

Da je Bog hteo - dao bi svima pamet. A zasto to nije hteo - zna On sam.

vitez

09.05.2016 15:47

Kakva izjava, on kao Velja "kriv je BOG" nikakav problem biti na nudističkoj plaži, ali uskoro će mo bez gaća šetati ulicama neko od besa a neko od bede. I onda će naš dobrotvor AV početi da deli gaće da dobija poene.