Hladnoća, vetar, mraz
Alo!/Nenad Vujanović
Hladnoća, vetar, mraz

Alo!/Nenad Vujanović

Hladnoća, vetar, mraz, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Niže temperature zadržaće se do poslednjeg dana sedmice, kada nas ponovo očekuje lepo i sunčano vreme.

Na severozapadu Srbije danas se očekuje postepeno naoblačenje, koje će se u toku dana širiti ka centralnim delovima, a kiša se od ujutro i tokom dana očekuje u Vojvodini, a uveče i noću proširiće se i na centralne i južne krajeve zemlje, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije.

Najniža temperatura od šest do 13 stepeni, a najviša od 17 na severu Vojvodine do 30 na jugu Srbije.

U Beogradu promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, toplije i veći deo dana suvo sa slabim i umerenim južnim i jugozapadnim vetrom. Uveče i noću zahladenje i kiša, a vetar u pojačanju i skretanju na severozapadni. Najniža temperatura oko 13, a najviša oko 25 stepeni.

Kako navodi meteorolog Marko Čubrilo, naoblačenje i osveženje nam pristiže najpre na severozapadne delove Hrvatske i Srbije, napreduje ka jugoistoku, zbog čega se u noći ka suboti može očekivati i prolazni sneg na visokim planinama preko 11000 metara nadmorske visine.

VREME ZA VIKEND 

Sutra svežije, ujutro i pre podne prestanak padavina i postepeno razvedravanje, a posle podne pretežno sunčano.

- U subotu promenljivo oblačno, vetrovito i sveže, samo ponegde uz ređu pojavu kiše rano pre podne. Tokom dana vetar će oslabiti. Dnevni maksimum od 13 do 18 stepeni Celzijusa. Noć ka nedelji vedra ali i dosta hladna uz minimume od 2 do 8 stepeni Celzijusa, tako da ponegde može biti prizemnog mraza, uglavnom u planinskim kotlinama - piše Čubrilo na svom Fejsbuk profilu.

Kako navodi meteorolog, od nedelje do srede nad Balkanom očekuje se strujanje osetno toplijeg vazduha iz severne Afrike, pa će se u utorak dnevni maksimumi kretati od 23 čak do 30 stepeni Celzijusa. Najtoplije će biti nad jugozapadom regiona, dok će se toplo strujanje znatno manje osetiti na istoku Srbije.

- Oko 12.05. sledi promena sinoptičke situacije, ciklon i hladan front koji bi pre toga boravili zapadno od nas stižu prvo do Italije, a zatim i do Jadrana. Oba modela simuliraju sekundarnu ciklogenezu nad Jadranom, negde oko 12.05. - navodi Čubrilo, što znači da nam od naredne srede sledi novo naoblačenje, međutim, intenzitet je još uvek rano prognozirati.

Prema izveštajima Global Forkest Sistema, posle 12.05. sledi period promenljivijeg, svežijeg i nestabilnog vremena koje će potrajati barem do oko 20. maja.

Ljudi, penzioneri, građani, vremenska prognoza

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Ljudi, penzioneri, građani, vremenska prognoza, Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

U NEDELJU MRAZ

Republički hidrometeorološki zavod objavio je da se u nedelju ujutro, 9. maja, na području Srbije mestimično očekuje slab prizemni mraz.

Kako je objavljeno na sajtu RHMZ, jutarnje temperature biće od minus dva do nula stepeni Celzijusa.

Leto toplije od proseka

Metorolog Marko Čubrilo dao je ranije i prognoze za leto.

- Što se tiče izgleda za leto 2021. moja dugoročna prognoza će biti objavljena negde početkom juna kada podaci za ovaj mesec budu dostupni prognostičkim modelima. Za sada deluje da bi leto moglo biti malo toplije i malo sušnije od proseka, posebno za Jadran i južne delove regiona, ali trenutno je najtopliji proračun ECMWF-a dok su svi ostali svežiji.