Đorđe Mihailović
Youtube printscreen
Đorđe Mihailović

Youtube printscreen

Đorđe Mihailović, Foto: Youtube printscreen

Više od pola veka deda Đorđe čuva grobove ratnika iz slavnog vremena poginulih za otadžbinu prilikom proboja Solunskog fronta, odlučujuće bitke u Prvom svetskom ratu. Na Zejtinliku počivaju mošti 21.000 ratnika, od kojih su 8.000 iz Srbije. Deda Đorđe zna imena svakoga od njih i čuva ih od zaborava. Dočekuje i ispraća potomke Solunaca, recituje stihove Vojislava Ilića Mlađeg i srdačno deli savete mladim naraštajima.

Minule godine navršio se tačno jedan vek od proboja Solunskog fronta. Deda Đorđe, uvek u vojničkoj uniformi ratnika iz Velikog rata, imao je veliku želju da dočeka taj jubilej. Nije mogao sakriti sreću i ponos koji oseća kad god se spomenu slavni Solunci. Tada smo i upoznali njegov veliki životni oslonac i podršku, Grkinju Fatini koju zovu Svetlana, deda Đorđevu suprugu s kojom ove godine proslavlja 59 godina braka.

- Đorđev stric nas je upoznao i tako, malo po malo, rodila se ljubav koju gajimo već 58 godina. Imamo ćerku i dve unuke, jedna je advokatica, a druga farmaceutkinja. Rodom sam iz jednog grčkog sela, ali sam se zbog Đorđa preselila ovde. Stari smo i zdravlje nas ne služi baš najbolje, ali se dobro držimo. Đorđe nema odmor, stalno radi, pa nismo imali prilike da često posećujemo Srbiju, a i zdravlje mu je narušeno - pričala je lane Fatini.

- Pre pet godine sam se teško razboleo i lekari su me poslali kući jer mi nije bilo spasa. Na internetu video da su me proglasili mrtvim, dolazili su ovde da ostavljaju vence, cveće i sveće, a onda sam izašao pred njih kao car Lazar - objasnio je tada deda Đorđe.

Povodom rođendana Đorđa Mihailovića oglasio se na svom Tviter nalogu ministra Nebojša Stefanović. 

 

Komentari (1)

slađa

01.05.2019 22:22

Srećan rođendan čuvaru Zejtinlika.