mitropolit Hrizostom
Tanjug
mitropolit Hrizostom

Tanjug

mitropolit Hrizostom, Foto: Tanjug

"Duhovna pouka i poruka pokojnog patrijarha jeste da čuvamo jedinstvo Srba kroz našu crkvu, jezik, pismo i kulturu. Naše Kosovo i Metohiju u jedinstvu sa Srbijom, a Republiku Srpsku nikad da ne zaboravimo i ne ostavimo na milost i nemilost onima koji bi da joj naude", rekao je Hrizostom obraćajući se na kraju Svete saborne liturgije na 40. dan upokojenja patrijarha Irineja.

Hrizostom je dodao da je od danas, počivši patrijarh u "carstvu Božjem svih prethodnih patrijarha srpskih i Srba svetitelja do Svetog Save".

Irinej je, prema rečima Hrizostoma, nastojao da sačuva crkvu u jedinstvu, svetosti i sabornosti.

"Zahvaljujemo mu za sve što je učinio za slavu Božju i sreću srpskog naroda. Veliki trud je učinio za završetak Hrama Svetog Save. Za vreme svog 10-godišnjeg služenja, neumorno je žurio da stigne svuda, bez odmaranja je putovao na daleke destinacije, u Australiju, Ameriku, Kanadu da bude sa svojim srpskim narodom", istakao je, između ostalog, Hrizostom.

Nakon Svete liturgije, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, služen je četrdesetodnevni parastos pokojnom patrijarhu.

PROČITAJTE JOŠ: