Nevreme
RTS
Nevreme

RTS

Nevreme je ičupalo cela stabla iz zemlje, Foto: RTS

Grad, a potom i jak vetar sa obilnom kišom, uništili su mnoge zasade voća koji se prostiru na stotinu hektara.

Za dvadesetak minuta uništen je Slađanov petnaestogodišnji rad i trud. Jak vetar iščupao je 400 stabala jabuka pune roda. Polomljeni su stubovi, žice, pokidani sistemi za navodnjavanje. Veliki gubitak pred berbu koja počinje za mesec dana.

- Nevreme ne pamtim ovakvo. Olujni vetar je bio katastrofalan. Na ovoj parceli negde oko 10 tona jabuka je ove godine rodilo. Od toga zavisimo, od toga živimo - kaže Slađan Nikolić.

Nevreme

RTS

Unisten je jedini prihod porodice Nikolić, Foto: RTS

S nevericom obilaze zasade i Stankovići koji jabuke gaje na jednom hektaru. Na ovoj parceli šteta je stopostotna. Savremenom voćarskom proizvodnjom bave se pola veka. Imaju i hladnjaču.

- Naredna berba ovakva kao što bi sada bila posle 10 godina možemo da očekujemo. Znači devet godina ima da radimo badava - kaže Slobodan Stanković, voćar iz Velikog Trnjana.

Nevreme

RTS

Radiće badava, kaze Stankovic, Foto: RTS

- Parcele su mi osigurane od grada, udara groma i požara, ali u to osuguranje ne ulazi i oluja.Tako da faktički ja sad ostajem kratkih rukava što se tiče ove štete - kaže Ivan Stanković, Slobodanov sin.

Nevreme

RTS

Sljive je obrao vetar, Foto: RTS

U Velikom Trnjanu štetu su pretrpeli i proizvođači šljiva. Obrao ih je vetar. Mnoga stabla su oborena. Bojan Stjčić je očekivao pet tona roda.

- Nešto što smo sagrađivali i negovali sedam godina skoro oboreno je za pola sata u potpunosti -kaže Bojan.

Posledice nevremena vidljive su i u centru sela koje ima 250 domova. Na sve strane polomljeno drveće i crepovi koje je vetar nosio.

Meštani Velikog Trnjana još nisu sanirali ovu štetu, a već strahuju od novih padavina i nevolja. Očekuju i pomoć nadležnih.

Pročitajte još: