Srčani napad Bol u grudima Infarkt Bolesti srca Kardio
Shutterstock
Srčani napad Bol u grudima Infarkt Bolesti srca Kardio

Shutterstock

Srčani napad Bol u grudima Infarkt Bolesti srca Kardio, Foto: Shutterstock

Međutim, svi oni koji posežu za njima moraju da budu veoma oprezni da u ogromnoj želji da se dokažu pred partnerima, a zbog nepromišljenosti, na kraju ne izgube glavu. 

Svako prekomerno korišćenje bilo čega, pa i preparata za potenciju, može skupo da vas košta. Kad je reč o pilulama za stavljanje „ponosa“ u pogon, najobazriviji bi trebalo da budu srčani bolesnici, koji bez konsultacije s lekarom ne bi trebalo da gutaju pilule za potenciju. U suprotnom, to bi moglo skupo da ih košta.

- Prvi put tablete za potenciju uzeo sam na nagovor prijatelja koji je znao da posle dužeg vremena treba da se sastanem s jednom damom. Sat i po pre nego što je trebalo da se nađemo popio sam odjednom dve „vijagre“, a inače imam visok pritisak. Evo, ni sam ne znam kako sam ostao živ. Pola sata nakon što sam ih popio počelo je da me steže u predelu grudi i završio sam u bolnici, na kardiologiji. Ma kakva dama i seks, samo sam molio boga da me još ne pozove k sebi. E posle, kad sam video da sam mogao pod zemlju, konsultovao sam se s lekarom, pa mi je rekao šta i koliko mogu da pijem. Jedva sam se izvukao - navodi Beograđanin Milutin I. (56).

Vitamini lekovi zdravlje tablete

Shutterstock

lekovi, Foto: Shutterstock

Milutin je zasad izbegao Svetog Petra, dok se nemali broj drugih zbog doziranja na svoju ruku sa njim već sastao. Među njima je Beograđanin (57) iz naselja Kaluđerica, koji je u avgustu 2019. preminuo od srčanog udara u svom automobilu tokom seksualnog odnosa sa svojom tri godine starijom partnerkom nakon što je uzeo prekomernu dozu tableta za potenciju.

Gimnastika je sjajna za uspešan seks

Jovan Marić, psihijatar i seksolog, ističe da se zarad uspešne seksualne aktivnosti savetuje gimnastika, hodanje, ali i boravak na svežem vazduhu. - Dobro zdravlje je važno za uspešan seksualni život - ističe Marić.

Popio je tri „vijagre“ u veoma kratkom roku. Međutim, osim što doza može da bude i te kako kobna, posebno treba biti oprezan s preparatima kupljenim na crnom tržištu, a koji se proizvode u Kini i Indiji. Mnogi od njih su kopije tableta kojih ima u legalnoj prodaji. Međutim, ima i novih, nedovoljno ispitanih ili uopšte neispitanih. Često nemaju nikakvo uputstvo za korisnika, pa tako ni upozorenje o neželjenim dejstvima.

Jovan Marić, psihijatar i seksolog, kaže za „Alo!“ da je najsigurnije kupovati u apoteci jer sve ono što se tamo prodaje sadrži i uputstvo za korisnike u kome se navode i kontraindikacije. Kada je reč o dozi, seksolog navodi da bi za to svoj sud trebalo da da lekar, a ne da se nešto uzima na svoju ruku.

- Naročito bi oprezni trebalo da budu srčani bolesnici, recimo, s anginom pektoris, ali i osobe sa visokim krvnim pritiskom. Najbolje bi bilo da se konsultuju s lekarom, koji će u skladu sa terapijom koju osoba već koristi i godinama života koje ima preporučiti šta i koliko da uzmu da ne bi došlo do problema. Međutim, veoma oprezan treba biti i s proizvodima za koje ne znamo ko im je proizvođač, a dolaze iz Indije i Kine. Zato treba kupovati u proverenim apotekama, i to original preparate - navodi Marić. 

Jovan Marić

ALO foto Dejan Briza

Jovan Marić , Foto: ALO foto Dejan Briza

Svi bi nelegalnu „kamagru“

Na crnom tržištu pravi hit je „kamagra“ u obliku tableta, šumećih tableta, gelova, pa čak i bombona. Ona nije registrovana kod srpske Agencije za lekove i medicinska sredstva i nema je u leganoj prodaji u apotekama, već se prodaje preko raznih portala. Osim toga, na crno se valja i indijska i kineska kopija „vijagre“ i „cijalisa“, ali i „kobra“, „tadavar“, „vimamaks“, „vikalis“, „sekstrim“, „maks men“, „titan gel“, „big penis“ i mnogi drugi preparati najrazličitijih naziva. Cena je, naravno, znatno niža nego kod proizvoda u legalnoj prodaji. Na crnom tržištu preparati za potenciju koštaju od 1.000 do 5.000 dinara, u zavisnosti od proizvođača, pakovanja, kao i broja kutija koje se poručuju.