Doček Vučića Kosovska Mitrovica
Alo!/Masanori Jošida
Doček Vučića Kosovska Mitrovica

Alo!/Masanori Jošida

Doček Vučića Kosovska Mitrovica, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Predanje kaže da su pustinjaci videli da krst dolazi sa nebesa. Njima se predstavio Sveti Nikola i rekao da na tom mestu podignu crkvu. Pre 500 godina, baš na tom mestu, izgradili su hram, ali i sastavili letopise koji govore o tome kakva su se sve čuda dešavala pod krstom.

U sovjetsko vreme krst je bio sakriven, niko nije znao gde je, a 1990. godine krst je slučajno pronađen u selu Gadenovo, gde se i danas nalazi.

Iako su krenuli iz Beograda, hodočasnici iz Rusije želeli su da njihovo putovanje na, kako kažu, svetu zemlju Kosova i Metohije, započne u hramu Svetog kneza Lazara u Kruševcu.

Naime, duhovnik Varsanufije u Kingisepu, u dalekoj Rusiji, gradi crkvu posvećenu srpskom knezu Lazaru i caru Nikolaju II Romanovu. Izgradnju prvog srpsko-ruskog hrama poverio je Pravoslavnom duhovno-prosvetiteljskom centru „Ljubav“ iz Zemuna, koji je njemu i njegovo vernom pratiocu, monahu Venijaminu, domaćin u Srbiji.

Po ulasku na teritoriju južne srpske pokrajne duhovnik je prvo želeo da ode na Gazimestan, sa kojeg će u Rusiju, u portu manastira u kojem gradi srpsko-rusku crkvu, poneti zemlju i kamen.

Prva svetinja u koju je stigao Gadenovski krst bio je Manastir Gračanica. Duhovnike iz Rusije dočekao je jeromonah Ilarion, a dočeku su prisustvovale su sve monahinje tog manastira, koje su pevajući duhovne pesme ulepšale taj svečani događaj.

Neobični putnici iz Rusije zatim su se uputili u Bogosloviju u Prizrenu. Krst je preuzeo episkop raško-prizrenski Teodosije. On je blagoslovio dalji put čudotvornog krsta po Kosovu i Metohiji.

Pročitajte još:

„Hvala vam na ovom velikom blagoslovu. Nema boljeg načina da nam pomognete, niti poklona koji ste mogli da donesete raspetom Kosovu u ovom trenutku, do krsta, simbola raspeća, ali i vaskrsenja. Hvala vam i za sve molitve za spas srpskog naroda“, rekao je vladika Teodosije.

Svečanost je pratila pesma mladih bogoslova koji nisu krili oduševljenje činjenicom da je teško pokretan shimonah Varanufije, koji gazi devetu deceniju, prevalio put dug dve i po hiljade kilometara, da bi stigao na stradalna i sveta mesta Kosova.

Kako saznajemo, upravo će carski grad Prizren i njegova Bogoslovija biti mesto na kojem će vernici sa Kosova i hodočasnici iz Srbije ubuduće moći da se poklone velikoj svetinji.

Međutim, po želji duhovnika iz Rusije i uz blagoslov vladike Teodosija, krst će ovih dana obići sve svetinje južne srpske pokrajine.

Vernici su juče mogli da ga celivaju u Manastiru Dečani posle liturgije, a s oduševljenjem su ga dočekale i monahinje u Pećkoj patrijaršiji.

Gadenovski krst pronađen je na mestu gde se kopalo zbog izgradnje manastira. Tamo se danas dešavaju čuda, isceljenja. Monasi su na Kosovo doneli kopiju krsta, osveštanu u Gadenovu, a iste svetinje nalaze se u Sevastopolju, Volgogdaru, Lugansku, Jekaterinburgu.

Kopija istog čudotvornog krsta, koji ima isceliteljsku mož, pola godine se nalazila i na Međunarodnoj kosmičkoj stanici.

Nakon posete Kosovu i Metohiji, duhovnici iz Rusije nastavljaju put ka svetinjama Crne Gore.

Podsetimo,  deo Zakona o glavnom gradu, usvojenog u kosovskoj Skupštini kaže da je istorijski glavni grad Republike Kosovo Prizren, a za glavni grad, proglašena je Priština.

Dok se glasalo o predlogu ovakvog teksta zakona, predstavnici Srpske liste napustili su salu, a prethodno je na sednici Odbora za zakonodavstvo, Igor Simić, poslanik i portparol SL, podigao ruku protiv pripremljenog nacrta.