Božje čudo na Kosovu
Nikola Vasić/facebook.com
Božje čudo na Kosovu, Foto: Nikola Vasić/facebook.com

 

Dok su Cuckići iz Šilova pripremali drva za ogrev na godovima oblice pojavio se - krst! Mnogo simbolike u ovoj pojavi videli su i članovi ove familije raseljene iz rodnog Gnjilana, ali i njihove komšije i prijatelji.

Gotovo istovremeno u metohijskom selu Žač identičan prizor. Fotografije su plasirane na društvenim mrežama i mnogi pratioci vide mnogo simbolike u svemu ovome. Psiholog Nikola Mitić ispričao je kako je načinio fotografije krsta na drvetu:

- Krenuo sam u šetnju i moja koleginica iz škole Ljubica Cuckić videla je da u ruci držim foto-aparat i pozvala me je da zabeležim ovu pojavu. On navodi da je istovremeno bio i fasciniran i zbunjen ovim fenomenom.

Vaspitačica Ljubica Cuckić kaže da ih je dodatno šokiralo kada su saznali odakle su stigla drva u njihov dom:

- Kupili smo drva od Albanaca, a suprug je saznao da su sa imovine crkve u okolini Šilova, koju nažalost Albanci seku i prodaju.

Veljko Komatović, povratnik u metohijskom selu Žač, u kojem živi sa suprugom i troje male dece, nedavno je na "Fejsbuku" objavio slične fotografije:

- Pre dva dana je posečeno stablo drveta na našoj svetoj srpskoj zemlji na KiM. Ovo je pisani trag od Boga, srpskom narodu.

Slično "otkriće" krsta na posečenom stablu zabeleženo je pre nekoliko godina u Prilužju, srpskom selu u opštini Vučitrn, što su meštani, takođe, doživeli kao svojevrsni znak da je Bog uz Srbe na Kosmetu.

FENOMEN ILI SIMBOLIKA

Dušica Aleksandrov, nastavnica biologije iz Vranja, kaže da je više puta videla prizore, za koje ne može da pruži objašnjenje:

- Izvesno je da su godovi uvek koncentrični krugovi, na taj način stablo raste i deblja se. Za pojave, kada se javi drugačiji oblik, ne postoje jasna objašnjenja. Priroda je čudo i ume da iznenadi fenomenom, u kome neko vidi prirodnu lepotu, a neko simboliku.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Pitali smo narod da li znaju koji je praznik danas, a onda smo naišli na strance i iznenadili se