Vražiji kamen, Trgovište
Printskrin
Vražiji kamen, Trgovište

Printskrin

Vražiji kamen, Trgovište, Foto: Printskrin

Pravu turističku atrakciju na krajnjem jugu Srbije predstavlja crkvica posvećena rođenju Presvete Bogorodice podignuta u 14. veku na Vražjem kamenu kod Trgovišta.

Lokalitet Vražji kamen podseća na mnogo poznatiju Đavolju varoš kod Kuršumlije, a čine ga kamene kupe, njih desetak, koje su visoke i pedesetak metara. U narodu gornje Pčinje živo je verovanje da Bogorodica u crkvi leči neplodnost kod žena.

Prema jednom predanju, đavoli su hteli da preokrenu tok Pčinje koja ispod teče, prema Bugarskoj i zato su kod sela Šajince pokušali da spoje njene obale. Dovlačili su sa pčinjskih brda čitave stene, ali ćudljiviju reku nisu mogli da pobede. Najzad su otišli u Končuljsku klisuru, prema Kosovskom Pomoravlju.

Tamo su među kamenjem našli pravog gorostasa. Uprtili su ga na leđa i vratili se natrag. No, kamen je bio veoma težak i na putu su često odmarali. Kad su stigli blizu Trgovišta, zapevali su prvi petlovi.

Đavoli su onda bacili kamen pored jedne vodenice i nestali. I tako tog jutra pored reke osvanu Vražji kamen.

Crkvu Presvete Bogorodice je u 14. veku podigao srpski vlastelin Dejan Marković uz blagoslov Cara Dušana, čijom je sestrom Teodorom Dejan bio oženjen. Bogorodičina crkva se danas nalazi pod zaštitom, kao spomenik kulture od velikog značaja, podseća Aleksandar Kolić, predsednik Skupštine Trgovišta.

- Turizam je naša razvojna šansa, verski turizam naročito, jer na području opštine Trgovište imamo dosta crkava i manastira. Temelji nekih od njih datiraju još iz srednjeg veka. Za većinu njih opština je odvojila novac kako bi se sredile same građevine, ali i njihova okolina, a naročito prilazni putevi. Čista sredina i organska proizvodnja hrane, kao i razvoj verskog turizma, naša su okosnica za budući razvoj turizma - navodi Kolić.

Čitava okolina Trgovišta izuzetno je bogata crkvama i manastirima, od kojih pojedini datiraju iz srednjeg veka.

Prema jednom drugom predanju, narod je zidao crkvu kraj Pčinje i što bi sagradili preko dana, to bi đavoli u toku noći u ženskoj marami izneli na Vražji kamen. I tako je postala crkva na Vražjem kamenu.

Kruže priče da žene koje ne mogu da imaju porod dolaze, i kada nema nikog u crkvi nastružu malo praha fresaka i to piju, verujući da će potom dobiti porod.

Za opštinu Trgovište, koja je jedna od najnerazvijenijih u Srbiji, Vražji kamen je od izuzetnog značaja, predstavlja mesto koje pohode brojni hodošasnici i turisti.