korona virus
EPA
korona virus

EPA

Foto: EPA

U Republici Srbiji je do 15 časova 02. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1171 (1. aprila bilo 1060) potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 637 osoba od kojih je 111 pozitivno i 526 novi korona virus.

Do 15 časova, 2. aprila 2020.godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je ukupno 5008 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

Nažalost, još tri osobe su preminule od poslednjeg izveštaja, te se broj žrtava popeo na 31.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće danas telefonom sa predsednicima Francuske i Rusije, Emanuelom Makronom i Vladimirom Putinom.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić, Vladimir Putin

Tanjug / AP

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić, Vladimir Putin, Foto: Tanjug / AP

Glavne teme biće borba protiv koronavirusa, nastavak saradnje sa Evropskom unijom i potvrda najbližih prijateljskih odnosa sa Rusijom.

Vučić će telefonom razgovarati sa Emanuelom Makronom i Vladimirom Putinom pre sednica kriznih štabova zakazanih za 18 časova. U pitanju su sastanci Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti COVID-19 po privredu.

Ranije danas, iz Kine stigao je avion sa 14 miliona maski, a sa njim i 14 strucnjaka koji će nam pomoći da instaliramo dve mašine koje smo kupili od kineske firme Helath care, kako bismo pravili maske sami.

Kapacitet dve mašine će biti 192 hiljade maski na dan.

Predsednica Vlade Ana Brnabić ranije se sastala sa ekspertima iz Kine, a zajednički je dogovoreno da će se, kao i od trenutka njihovog dolaska, o svim budućim odlukama, naši stručnjaci konsultovati sa kineskim, kako bi Srbija što pre dobila borbu sa virusom Covid-19.

Ana Brnabić

Tanjug/Tanja Valić

Ana Brnabić, Foto: Tanjug/Tanja Valić

Inače, istraživanja su pokazala da određen broj pacijenata obolelih od korona virusa uopšte ne razvije simptome respiratorne infekcije.

Jedan od prvih simptoma je potpuno neočekivan. Kako pokazuju najnovija istraživanja pacijenti koji dobiju blaži oblik zaraze među prvim simptomima imaju dijareju.

Autori studije tvrde da se kod ovakvih slučajeva dešava da se simptomi respiratornih bolesti jave tek kasnije u toku infekcije korona virusom, a često se uopšte i ne pojave. Nova saznanja su važna jer mnogi pacijenti koji ne iskuse klasične simptome COVID-19 (kašalj, kratak dah i temperatura) prođu nedijagnostikovani i često ni sami nisu svesni da su zaraženi, pa pošto se ne samoizoluju, šire infekciju.

Epidemiolog Predrag Kon je u četvrtak izjavio da su dosadašnji brojevi posledica angažovanja zdravstvenih radnika i preduzetih mera.

Predrag Kon

Tanjug/ Tanja Drobnjak

Predrag Kon, Foto: Tanjug/ Tanja Drobnjak

- Mi imamo tu sreću da nismo prva zemlja koja je bila na udaru, pa smo mogli da gledamo Italiju prvenstveno. Ako neko misli da ne vidi italijanski scenario u Srbiji, on ne razume i ne shvata da je to nemoguće. Ovde bi bio isti scenario da ništa nije preduzeto. Ako neko misli da smo zaštićeni samo granicom, grdno se vara. Težina sitaucije se jasno vidi kada dođe do kolapsa zdravstvenog sistema, zato su ove mere bile neophodne. Istorija će pokazati, mi ćemo svakako imati "srpski scenario" koji je sada u toku. Naši brojevi su manji ne zbog toga što smo superheroji, ili super narod, "neće nas"... To je direktna posledica preduzetih mera. U tom smislu treba sagledavati situaciju.