NATO bombardovanje 1999. godine
EPA/Srđan Suki
NATO bombardovanje 1999. godine

EPA/Srđan Suki

NATO bombardovanje 1999. godine, Foto: EPA/Srđan Suki

NATO pilot koji je učestvovao u bombardovanju 1999. godine tužio je Srbiju i traži odštetu!

Pilot američkog vazduhoplovstva u penziji Stiven Monagan navodno je zatražio da mu Srbija isplati 2,15 miliona dolara jer ne može noću da spava zbog strahova koje je zaradio tokom učestvovanja u bombardovanju i ubijanju naše dece.

Američki sudovi su inače poznati po suludim slučajevima tako da ne bi čudilo da i pilot–ubica naplati pretrpljeni strah dok je išao da ubija.

Međutim, u Ministarstvu pravde za Srpski telegraf kažu da ne znaju ništa o ovoj tužbi i da nema nikakve logike da NATO pilot tuži zemlju koju je bombardovao.

- Po tome bi svi građani Srbije mogli da tuže svakog NATO pilota ponaosob ili države koje su učestvovale u bombardovanju i traže odštetu za pretrpljeni strah – kažu u Ministarstvu.

A vest o nesvakidašnjoj tužbi pomahnitalog pilota naišla je na oštre kritike domaće javnosti.

- Bivši oficir JNA Veselin Šljivančanin šokiran je skandaloznom optužbom, ali ocenjuje da svaki NATO pilot koji je bombardovao Srbiju i treba da bude istraumiran.

- To je i zaslužio. Njegove su bombe ubijale malu decu, nevine civile, rušile mostove... Istraumiran je zbog svojih zločina. Pitao bih ga samo šta je on uopšte tražio u Srbiji. Ovo je legalna zemlja i normalno je da se branimo i da PVO gađa avione. Srbija ne treba i ne sme ništa da plati. Svaki razuman čovek može samo da se nasmeje ovoj tužbi – kaže Šljivančanin.

Njujork tajms piše da je Monagan okrivio Srbiju jer ne može da spava, ima povećanu anksioznost i nervno je iscrpljen.

- Kad sam otišao u vazduhoplovstvo, nisam planirao da učestvujem u stvarnoj borbi, pa mi je bilo jako teško. Bila je to velika odgovornost i u početku sam bio nervozan u svakom napadu. Zbog protivvazdušne odbrane Srbije postojao je stalni rizik da će moj avion biti srušen, sanjam to noću i nakon rata – kaže Monagan.

Na njegovu tužbu srpski pravnici gledaju kao na farsu.

Komentari (7)

Nele

09.09.2018 23:49

Ako je tacno treba mi dati tuki od ovce! Monstrum!

Нортон

10.09.2018 00:33

Човек је очигледно истраумиран много више него што мисли, па зар није логичније да тужи своју државу која га је послала у нелегалну војну интервенцију, која није одобрена од стране савета безбедности.

Sasa

10.09.2018 00:47

Pa i jeste lud kad je mogao da nas bombarduje

Сараџогла

10.09.2018 07:55

Да се ја питам ДАО БИХ МУ ТЕ ПАРЕ уз присуство новинара и сниматеља света!А онда када крене,мајко моја,тужбе живих немачких пилота тражећи оштету што су бомбардовали русе!Онда јапанци туже амере!Амери туже Вијетнам ... НА ПРИМЕР ... Постоје снимци како амерички авиони запрашују отровом вијетнамска пољопривредна поља и шуме.Да се све сасуши како народ не би имао шта да једе!Е,бато,ти пилоти да туже Вијетнам.Боже мој,неки сељак је могао да их мотком обори!Лудило само може да дође из Америку!

Predrag

10.09.2018 08:42

Dajte ga meni, JA ću da ga isplatim

Мирослав

10.09.2018 09:08

Може да тражи, чак ме не би зачудило да њихов суд донесе пресуду њему у корист. Међутим, морао би да наведе у тужби у којој јединици и на ком авиону је летео, одакле, као и где је све убијао по Србији и СРЈ и то да му овери УСАФ или УСН. Да не буде био члан посаде авакса који нису били непосредно угрожени. Без тога ништа.

XXL

10.09.2018 11:00

A samo koliku su 'traumu' (izrežiranu za javnost) doživeli američki piloti kada su bacali atomske bombe po japanskim gradovima? Pa zar ne snimaju po Hollywood-u filmove o vijetnamskom ratu gde su žrtve američki vojnici, a ne 2,5 miliona ubijenih vijetnamskih civila žena i dece. Licemerje je čudo.