Krizni štab
Tanjug
Krizni štab

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANÐIC

Krizni štab, Foto: FOTO TANJUG/ NIKOLA ANÐIC

Srbija prethodnih dana beleži nešto bolju epidemiološku situaciju, obolelih je manje ali još uvek nema mesta za preterano opuštanje.

U Srbiji od danas počinje masovna vakcinacija stanovništva, a prvi koji će primiti vakcinu biće prosvetni radnici, pripadnici MUP-a i Vojske Srbije i predstavnici medija.

Član medicinskog dela Kriznog štaba Predrag Kon rekao je da se na sednici raspravljalo o epidemiološkoj situaciji i merama, a kao glavna tema je sada i vakcinacija, koja će biti u fokusu budućih sastanaka.

Epidemiološka situacija, ističe Kon, još uvek se tretira kao nepovoljna.

- Sastajaćemo se ubuduće prvenstveno zbog vakcinacije i praćenja eventualnih problema u toj oblasti, kako bi pomogli ako bude potrebno, istakao je oni naglasio da je za celu Srbiju najvažnije da se što pre sprovede masovna imunizacija.

Ukazao je da se očekuju dodatne količine vakcina kako Sputnjik V, tako i Fajzer-Biontek, a da postoje očekivanja vezana i za vakcinu Astra Zeneka. Kon je, ocenjujući informacije o početku masovne imunizacije, rekao da su one ohrabrujuće.

Vakcinacija u Moravičkom okrugu

RINA

Vakcinacija u Moravičkom okrugu, Foto: RINA

Koje su vakcine za decu?

Na pitanje koju vakcinu je moguće dati deci, Kon je rekao da, koliko mu je poznato na osnovu podataka dobijenih od ALIMS-a, da je kineska vakcina za uzrast od tri godine, dok se Fajzerova ne može davati za osobe mlađe od 16 godina, a Sputnjik je za starije od 18 godina.

Podsetimo, sednica Kriznog štaba za suzbijanje virusa korona, na kojoj je razmotrena aktuelna epidemiološka situacija, počela je oko 14 sati u Palati Srbija.

Branislav Tiodorović
Branislav Tiodorović, Foto: printscreen

Uoči sednice Kriznog štaba, epidemiolog dr Branislav Tiodorović rekao je u izjavi za novinare da epidemiološki posmatrano, nije trenutak za popuštanje mera još neko vreme, dok stvarno ne budemo sigurni da je silazna putanja stabilna, a broj obolelih i stanje u zdravstvenim ustanovama dobro.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je ranije danas da će se na sednici razgovarati i novom soju virusa korona, koji je registrovan u susednoj Mađarskoj.

Inače, danas je počela masovna vakcinacija stanovništva, a u Beogradu građani mogu da se vakcinišu na 18 punktova, među kojima je i punkt na Beogradskom sajmu, gde vakcine primaju pripadnici vojske i policije.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Slađana

19.01.2021 17:37

A Vršac? On ne pripada Srbiji? Nigde ga nema, čak ni na karti za vremensku prognozuROFUF