Studi B
Printscreen
Studi B

Printscreen

Studi B, Foto: Printscreen

U nedelju 24. marta biće tačno 20 godina od kako je počelo bombardovanje Srbije od strane NATO pakta. Komisija za ispitivanje posledica bombardovanja juče je izašla sa strašnom informacijom da su deca rođena od 1999. godine do 2015. godine ugrožena porastom broja malignih oboljenja.

Pročitajte još:

 

Našli su naznake statističke značajnosti u grupi od pete do devete godine, gde je akcenat na malignim bolestima krvi. Uzlazne krivulje su vidljive i u grupi od 15 do 17 godina, s tim što u toj grupi ima svega nekoliko generacija jer je reč o onima rođenim 2000, 2001. i 2002. godine.

Studi B

Printscreen

Studi B, Foto: Printscreen

Živadin Jovanović, šef diplomatije SRJ od 1998. do 2000. godine govorio je u "Prelistavanju" na kanalu "Studio B"o ovim katastrofalnim posledicama i naglasio da je već na početku NATO agresije bilo poznato da se na Jugoslaviju krenulo sa korišćenjem projektila sa osiromašenim uranijumom.

- Tu agresiju karakterišemo kao zločin protiv mira i čovečnosti jer koristiti zabranjena oružja koja se ne mogu ograničiti ni prostorno ni vremenski jeste ništa drugo nego zločin. U toliko pre što se ovde radi o korišćenju oružja čiji je vek razlaganja 4,5 milijardi godina. Te supstance koje su korišćene u projektilima sa osiromašenim uranijumom vremenom postaju sastavni deo voda i tla i na kraju prelaze u lanac ishrane. Onda počinje njihovo fatalno dejstvo. Ono što je sigurno jeste da su naši stručnjaci zapazili enormno oboljevanje od kancera i to od onih vrsta koje do sada nisu bile zabeležene na našim prostorima, a prema najnovijim istraživanjima naše Komisije za utvrđivanje posledica NATO agresije, skreće se pažnja na uticaj ovog oružja na novorođenu decu. Zna se već i uticaj na deformitete kod beba - ističe bivši diplomata u emisiji "Prelistavanje" na televiziji "Studio B".

Pročitajte i ovo:

 

On ističe da je NATO agresija koja je izvršena 1999. godine sasvim izvesno nastavljena i u narednih 20 godina i to u raznim vidovima. Jedan od tih vidova su posledice delovanja municije sa osiromašenim uranijumom, kasetne bombe koje još uvek nisu minirane, pa i dalje postoje mnoge opasnosti po bezbednost građana.