Deca đaci upis škola
Tanjug/Dragan Kujundžić
Sin Dečak Otac Nastavnik Učitelj Učenje Škola

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

U tematskom atlasu za predmet Priroda i društvo za četvrti razred osnovne škole u Srbiji štampana je istorijska karta na kojoj se Hrvatska prostire sve do Drine, ali i do Drima i – Smedereva, piše nedeljnik “Afera“.

Udžbenik, koji je u upotrebi od 2015. godine, štampala je izdavačka knjiga Novi logos. Pod naslovom „najstarija srpska država Raška“, objavljena je karta Balkana iz devetog veka. Na toj karti istočno od Raške je Bugarska, jugoistočno Vizantija, a zapadno, južno i severno – Hrvatska.

Pročitajte još:

Po ovom falsifikatu krajnja jugoistočna granica Hrvatske je nadomak ušća reke Drim u Jadransko more, na teritoriji današnje Albanije.

Zapadna granica Raške sa Hrvatskom je na reci Drini, a severna na Zapadnoj Moravi! Negde u širem rejonu Čačka je tromeđa Hrvatske, Bugarske i Srbije, od koje granična linija između Hrvatske i Bugarske ide na severoistok, južno od Smedereva seče Veliku Moravu i izbija na Dunav.

Maštoviti i zlonamerni kartograf, autori i izdavač udžbenika su Hrvatskoj pripojili celu Dalmaciju, Bosnu, Hercegovinu, Mačvu, Šumadiju, sa Beogradom, deo srednje Srbije, Boku Kotorsku, Brda, Crnu Goru i deo Albanije. Skoro duplo više nego u najsmelijim snovima ustaša i Ante Pavelića.

Istočna granica Hrvatske je samo jednom u istoriji bila na Drini. Od 1941. do 1945. u vreme postojanja zločinačke Nezavisne države Hrvatske koju je stvorio Adolf Hitler, a na čijem čelu su se nalazili Ante Pavelić i njegove ustaše, najveći zločinci u istoriji ljudske civilizacije, koji su zaklali milion Srba.

Ako se izuzme četvorogodišnje postojanje Hitlerove marionetske NDH, Hrvatska se nikada u istoriji nije prostirala istočno od Une, a kamoli do Drine, Smedereva i Albanije. Od prvih pisanih tragova u kojima se pominje, pa sve do 1941. godine pokrajina Hrvatska obuhvatala je širi prostor oko današnjih Zagreba, Karlovca i Varaždina. Južno od Like graničila se sa Dalmacijom, istočno sa Slavonijom.

Nikada pre Pavelića i Hitlera Hrvatska nije postojala kao samostalna država, već je bila pokrajina, sa istim statusom kao Dalmacija i Slavonija. Nikada pre proglašenja Banovine Hrvatske, kao pokrajine u srastavu Kraljevine Jugoslavije, 1939. godine, Dalmacija i Slavonija nisu bile u sastavu Hrvatske.

Čak ni Hitler se nije drznuo da Hrvatsku proširi istočno od Drine i južno od Save, pa da joj još pripoji Crnu Goru, sve do Albanije, piše „Afera“.

Komentari (1)

Ja

04.10.2018 11:02

A 3god. Gimnazije da je Kosovo od 2008 nezavisna drzava..??