Stevan Đokić
Privatna arhiva
Stevan Đokić

Privatna arhiva

Stevan Đokić, Foto: Privatna arhiva

Veći broj njih bude pronađen, ali, nažalost, ima i kriminalnih otmica i dece za kojima se dugo traga, rečeno je za „Alo!“ u Centru za bezbednost, istrage i odbranu DBA povodom Međunarodnog dana nestale dece.

Nestanak osobe nikada ne treba olako shvatiti, naročito kada se radi o najranjivijoj grupi, deci. Potrebno ih je upozoriti da mogu postati žrtve nasilja, iskorišćavanja, otmice ili nekog drugog kaznenog dela. Takođe, silom prilika mogu postati počinitelji kaznenog dela, kada se nađu na ulici bez nadzora roditelja ili adekvatne zaštite, kaže Stevan Đokić, Predsednik Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA.

- Vrlo je važno da se deca edukuju, kao vid prevencije, a za to ključnu ulogu imaju roditelji. Često je potrebno i roditelje edukovati, pa i ovim putem apelujemo da treba objasniti deci da ne smeju da pričaju sa nepoznatim osobama, da takva konverzacija bude minimalna. Rukovodimo se time da svako može da bude kriminalac, a deca to ne znaju - kaže Đokić koji posebno ukazuje na opasnost tzv. "internet predatora" koji namame decu i kidnapuju.

U poslednje vreme, najveći broj prijavljenih nestanaka, jesu slučajevi dece koja su pobegla od kuće zbog porodičnih problema, zatim slede otmice roditelja izazvane razvodom i kriminalne otmice - od strane trećih lica.

- Posebno zabrinjava podatak da se deca nestala putem kriminalnih otmica teško nalaze, za njima tragamo danonoćno, godinama -napominje Đokić koji na pitanje, šta država još uvek može i treba da uradi da bi se potraga za nestalom decom učinila efikasnijom, odgovara:

- Država bi trebalo više da se bavi svojom decom. Deca su budućnost zemlje, a ako se njima ne bavimo, šta nam preostaje?

Vlada Srbije usvojila je 4. avgusta 2017. godine Strategiju prevencije i suzbijanja trgovine ljudima, posebno ženama i decom, i zaštite žrtava od 2017. do 2022. godine, kao i prateći Akcioni plan za 2017. i 2018. godinu, šest godina nakon isteka prethodnog plana. Usvajanje Strategije i Akcionog plana predstavlja dobru vest i veliki pomak u oblasti sprečavanja i suzbijanja trgovine ljudima, navode u NVO Astra. Od maja 2012. ASTRA vodi i Evropski broj za nestalu decu 116 000 na teritoriji Srbije koji je dostupan 24/7.

Godine strepnje i tuge

Vesna Đorić, majka Biljane Đorić (19) iz Mataruške Banje, koja je nestala 2. decembra 2015. godine, kaže za „Alo!“ da se nada da joj je dete živo i zdravo.

Vesna, majka Biljane Đorić

Privatna arhiva

Vesna, majka Biljane Đorić, Foto: Privatna arhiva

-Moja poruka bi bila da apelujem na sve koji nešto znaju, a sigurna sam da neko mora da zna nešto, samo da kaže istinu bez straha. Ćerki bih poručila samo da mi da neki znak da je živa jer svi mnogo patimo svih ovih godina strepnje i tuge.

Očekuju poziv svakog dana

Otac devojčice Barbare Vitez iz Sente, Endre, kaže za „Alo!“ da ćerkin poziv očekuju svakog dana.

Barbara Vitez

privatna arhiva

Barbara Vitez, Foto: privatna arhiva

-Prošlo je više od godinu dana od kako je naša Barbara nestala 25. novembra 2016. godine, a poziv očekujemo svakog dana. Svi ćute, sve institucije, tužno je da naša ćerka nije tu, a niko ne zna gde je. 

"Šifra Barbara"

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA, zajedno sa International Police Organization, pokrenuo je akciju koja se zove „Šifra Barbara“.

Ova akcija ima za cilj edukaciju i obuku za postupanja u situaciji nestanka dece, a simbolično nosi ime po devojčici Barbari Vitez, koja je nestala 25. novembra 2 016. godine i još uvek nije pronađena.

-"Šifra Barbara" podrazumeva obuku i edukaciju zaposlenih u tržnim centrima, školama i vrtićima koja će u narednom periodu biti sprovedena širom Srbije, ali i Evrope. Najvižniji su prvih desetak minuta nakon nestanka dece i tada je jako bitno da se zna šta treba uraditi, navodi Stevan Đokić, Predsednik Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA.

Svetske statistike

Svetske statistike o udaljenosti mesta pronalaska deteta od mesta na kojem je posljednji put viđeno pre nestanka govore nam da će se deca do 3 godine u 95 odsto slučajeva pronaći u krugu od 1,1 km, a što su starija, to će radijus biti veći i potragu treba sve više širiti. Tako se u uzrastu od 4-6 godina u 95 odsto pronalaze u radijusu 3 od 3,4 kilometra, deca od 7 - 9 godina na udaljenosti od 5,2 kilometra, dok se kod dece od 10 - 12 godina i starije u 95 odsto slučajeva radijus širi na 5,8 kilometara.

Komentari (2)

prevarant

25.05.2018 09:59

Nema ovaj pojma. Vitezovi su zgroženi sa pokazivanjem prstena. Prsten mozete kupiti na pijaci.

Сараџогла

25.05.2018 11:03

Моја супруга је на основу упозорења медицинске особе у породилишту ДА БЕБУ НЕ ИСПУШТА ИЗ РУКУ док не позове њену фамилију.Пошто се породила а кући има прву бебу која није ни проходала БИЛА ЈЕ ТИПОВАНА да јој се друга беба ,,прогласи умрлом,, или да се украде?Тај ,,неукрадени,, данас се залаже и саветује трудне жене да у породилишту ОТВОРЕ ЧЕТВОРО ОЧИЈУ!Једна сестра где се деца рађају вели да данас је немогуће украсти бебу а неко рече ДА СЕ КРАЂЕ ДЕШАВАЈУ И ДАНАС?