Đak Obrazovanje Učenik Student Studiranje
Shutterstock
Đak Obrazovanje Učenik Student Studiranje

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predsednik opštine Bosilegrad Stefan Stojkov rekao je agenciji Beta da su razlozi za to blizina univerzitetskih centara u Bugarskoj i pogodnosti za studiranje koje ta zemlja pruža učenicima koji imaju bugarsko poreklo.

"Učenici bugarskog porekla imaju obezbedjen broj upisnih mesta, stipendiju od 75 evra mesečno i obezbedjeno mesto u studentskom domu", rekao je Stojkov

On je kazao da se 46 srednjoškolaca prijavilo na prijemni ispit koji je održan u Gimnaziji u Bosilegradu i da će rezultati biti poznati za desetak dana.

"Za učenike bugarskog porekla koji žive u Srbiji, a žele da studiraju u Bugarskoj ove godine predvidjeno je 170 mesta na različitim fakultetima", kazao je Stojkov.

On je naveo da svake godine pre održavanja prijemnog ispita nekoliko profesora sa univerziteta u Sofiji, Plovdivu, Velikom Trnovu i Blagoevgradu dolazi u Bosilegrad i pomaže učenicima da se spreme za polaganje prijemnog ispita iz istorije bugarskog jezika.

"Ne žele samo deca iz Bosilegrada da studiraju u Bugarskoj, imamo i učenika iz Surdulice, Niša, Vranja i Beograda, a uslov je da imaju bugarsko poreklo", rekao je Stojkov.

On je dodao da opština pruža logističku podršku budućim studentima tako što pomaže pri sakupljanju dokumentacije za prijavu prijemnog ispita i kasnije prilikom dobijanja vize i privremene lične karte za studente koji se upišu na neki od fakulteta u Bugarskoj.

Komentari (1)

Normalno

03.07.2017 19:45

kada su uslovi super!