Učenje Student
Shutterstock
Učenje Student

Shutterstock

Učenje Student, Foto: Shutterstock

U agencijama za nekretnine u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu navode da je potražnja najveća za malim stanovima, i to garsonjerama i jednosobnim, u blizini fakulteta. Cena stana, osim od lokacije, zavisi i od opremljenosti, pa su tako skuplji oni stanovi u kojima je, recimo, nov nameštaj i koji su opremljeni klima-uređajem, veš-mašinom, LCD televizorom i slično.

Konkurs za domove od 3. do 18. septembra 

Konkurs za prijem brucoša u studentske domove trajaće od 3. do 18. septembra, a samo u prestonici za njih je opredeljeno više od hiljadu mesta. Cene smeštaja u objektima Ustanove „Studentski centar Beograd“, u zavisnosti od kategorije doma i kapaciteta soba, kreću se od 1.020 do 2.230 dinara.

U Beogradu su najtraženiji stanovi u centru, gde se nalazi veliki broj fakulteta, ali i na Voždovcu, zbog FPN-a, FON-a, Saobraćajnog i Farmaceutskog fakulteta.

- Cene stanova sada nisu skočile, ali hoće krajem avgusta i početkom septembra, kada je i najveća tražnja za stanovima, i to za 20 odsto - kaže za „Alo!“ Željko Kaluđerović, agent za nekretnine poznate beogradske agencije.

Cena garsonjera i jednosobnih stanova na najatraktivnijim studentskim lokacijama, kao što su Vukov spomenik, Vračar i Voždovac, kreću se od 200 do 250 evra. Međutim, poslednjih godina, kako navodi naš sagovornik, studenti se odlučuju i za veće stanove. Naime, više njih iznajmi jedan veći stan, a kad podele sve troškove, izađe ih relativno povoljnije nego da iznajme manji stan, čiji je zakup skuplji.

Soba ako baš mora

U agencijama za nekretnine kažu da studenti nerado uzimaju sobu, jer ne žele da dele kupatilo i kuhinju sa drugim stanarima. - Međutim, uz nagovor roditelja, koji su slabe materijalne mogućnosti, prinuđeni su da uzimaju sobe - navode naši sagovornici.

- Recimo, za 250 evra u centru grada može da se iznajmi garsonjera, a u Mirijevu, koje je dobro povezano sa centrom grada, za 220 evra može se iznajmiti dvoiposoban stan. U tom stanu mogu da se smeste tri do četiri studenta. Kad podele kiriju i druge troškove, to će ih izaći od 90 do 100 evra po osobi - navodi Kaluđerović.

U Novom Sadu su najtraženiji stanovi u centru, kao i u naselju Grbavica. U proteklih mesec dana, kako navode u novosadskim agencijama za nekretnine, došlo je do naglog porasta cena stanova za izdavanje.

Traže stan do 150 evra

U novosadskoj agenciji navode da je u tom gradu najveća pomama za stanovima od studenata u periodu od 15. avgusta do 1. septembra.

- Studenti koji dolaze iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore obično su u mogućnosti da plaćaju i skuplje smeštaje, dok studenti iz unutrašnjosti Srbije obično traže smeštaj po ceni od 130 do 150 evra - navodi Milka Simić iz novosadske agencije za nekretnine.

 - Razlog je što su mnogi stanovi ostali prazni jer studenti tokom leta nisu želeli da plaćaju troškove zakupa, pa su vlasnici, da bi nadoknadili zakupnine i troškove održavanja stanova, cene podigli za skoro 20 odsto. One garsonjere koje su bile 130 evra sada su 150, pa čak i 160 evra, a one koje su bile 150 sad su 180 evra - kaže za „Alo!“ Milka Simić iz renomirane novosadske agencije.

U Nišu su najtraženiji stanovi u blizini Medicinskog fakulteta, kao i u blizini Pravnog i Ekonomskog fakulteta. Cena garsonjere i jednosobnog stana je od 120 do 150 evra, dok se jednoiposoban i dvosoban mogu iznajmiti po ceni od 150 do 200 evra. U Kragujevcu su najtraženiji stanovi na tri lokacije - centar, Bubanj i Vašarište. Garsonjere i jednosobni stanovi se mogu iznajmiti po ceni od 100 do 120 evra, a jednoiposobni i dvosobni za oko 150 evra.

Cene stanova

Alo!

Cene stanova, Foto: Alo!