Gej parada
Marko Đoković
Gej parada

Marko Đoković

Gej parada, Foto: Marko Đoković

 

* Konačna odluka o domaćinu biće doneta 21. septembra 

* Predsednica Vlade Ana Brnabić dala je punu podršku kandidaturi Beograd prajda

* Organizator Parade ponosa u Beogradu Goran Miletić smatra da bi održavanje najvećeg evropskog prajda imao i te kako pozitivan uticaj ne samo na LGBT populaciju nego i na turizam i privlačenje stranih investicija.

U trci za organizaciju evropskog prajda! Srpska prestonica 2022. godine mogla bi da bude domaćin najvećeg međunarodnog prajda u Evropi koji okuplja između 100.000 i 200.000 ljudi, mada je bilo primera da ih bude i po pola miliona, kao što je bilo ove godine u Beču, ili čak 2,5 miliona, koliko ih se okupilo u Madridu 2007. godine.

Biće to jubilarna 30. manifestacija, a u konkurenciji, osim Beograda, još su Barselona, Dablin i Lisabon. Ukoliko srpska prestonica dobije organizaciju ovog događaja, to bi, procenjuju mnogi, moglo da obogati i turistički potencijal Beograda.

Ana Brnabić sa partnerkom Milicom došla na Paradu ponosa, a onda su okupljeni počeli da viču! (FOTO GALERIJA)

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 15.09.2019. 17:41 Prajd je počeo u 16 časova na Slaviji. Ana Brnabić, Foto: Alo.rs Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić došla je na Paradu ponosa u pratnji partnerke doktorke Milice Đurđić, a kako javlja naš izveštač sa lica mesta, okupljeni skandiraju "Ana, volimo te".

 

Konačna odluka o domaćinu biće doneta 21. septembra na godišnjem zasedanju asocijacije organizatora prajdova u Bilbaou.

Predsednica Vlade Ana Brnabić dala je punu podršku kandidaturi Beograd prajda. U zvaničnom pismu Evropskoj asocijaciji organizatora prajdova premijerka je obećala da će Vlada Srbije pomoći organizacionom timu da osigura bezbedan i uspešan događaj.

Gej parada Njujork

Profimedia

Gej parada Njujork, Foto: Profimedia

 

- Evroprajd u Beogradu pomoći će da se u široj javnosti istaknu specifični problemi s kojima se LGBT zajednica suočava, a biće važan faktor u promociji šireg prihvatanja i poštovanja različitosti i slobode - napisala je Brnabićeva.

Organizator Parade ponosa u Beogradu Goran Miletić smatra da bi održavanje najvećeg evropskog prajda imao i te kako pozitivan uticaj ne samo na LGBT populaciju nego i na turizam i privlačenje stranih investicija.

- Za Beograd bi ovakva manifestacija značila da je otvoren grad, da su svi dobrodošli i značajno bi uticala na turizam prestonice. Osim toga, to bi bila jasna poruka za investitore da su Beograd i Srbija tolerantna i demokratska sredina - kaže za Srpski telegraf Miletić.

Gej parada

Marko Đoković

Gej parada, Foto: Marko Đoković

 

Inače, u Beogradu je juče održana Parada ponosa pod sloganom "Ne odričem se". Time je završena Nedelja ponosa, koja je počela prošlog ponedeljka. Uz poznatu ikonografiju i zastave duginih boja povorka je prošetala od Slavije - Ulicom Kralja Milana - ka Trgu Nikole Pašića i Skupštini grada, a potom do zgrade Vlade i Nemanjinom do parka Manjež, gde je održana žurka na otvorenom. Kuma prajda bila je pevačica Sara Jovanović poznata po nadimku Sara Jo.

Pročitajte još:

 

Prvi prajd u Beogradu, podsetimo, održan je 30. juna 2001. U sukobu navijača i učesnika tada je povređeno više od 40 ljudi.

Kristina Garina, predsednik Evropske asocijacije organizatora prajdova, istakla je da je evropski prajd najvažniji događaj u kalendaru LGBT populacije i njihova šansa da se usprotive predrasudama i mržnji.

- Oduševljena sam što ćemo, uprkos svim problemima, 2022. obeležiti tri decenije evroprajda. Ponude gradova za kandidaturu pokazuju da je prajd mnogo više od žurke, a naši aktivisti će tražiti da fokus bude na ljudskim pravima uz raznovrsne kulturne i društvene događaje - rekla je Kristina Garina.

Bonus video: Postavljanje dečijih fotografija na društvene mreže: Da li smo upoznati sa rizicima takvog čina? 

 

 

Komentari (1)

BRAVO

16.09.2019 14:03

Sve je to odlicno, ja sam prvi za to da se ta parada nastranosti, odnosno razlicitosti odrzava svaki mesec na svetskom nivou u svakom vecem gradu Srbije.Ali nije prajd da se zvalave po ulici, nose tajice sa nabreklinama ili kao u SpanijiIJOU za stolom u restoranu turaju prste gde se ne tura. Nitko u Srbiji nikada nije branio nikom da zivi i radi sta hoce iza svoja cetri zida. Kao i cinjenica da sve clanove te populacije koje znam prajd nikad nije zanimao, cak ih je i ponizavao.