Pekara
Shutterstock
Pekara

Shutterstock

Pekara, Foto: Shutterstock

Neki radnici u pekarama ne vode mnogo računa o higijeni, priča jedan od njih. Neki od njih rade i stvari zbog kojih ćete dvaput razmisliti da li ćete i dalje kupovati pecivo. Nije tajna da je rad u pekarama veoma težak, i uglavnom malo plaćen posao. Mnogi radnici su veoma ogorčeni zbog uslova u kojima rade, ali tu uglavnom ispaštaju mušterije.

– Da znate šta se sve radi iza zatvorenih vrata, nikada više ne biste svratili u pekaru – počinje svoju priču jedna od radnica jedne beogradske pekare. Da higijena u pekarama nije na zavidnom nivou, svi znamo, ali neke činjenice nas zaista teraju na odluku da više nikada tamo ne kročimo. J. Z, mladić iz Beograda i radnik u pekari objašnjava da cena ne garantuje sigurnost.

– Dešavalo mi se više puta da dođem pripit na posao i često nesvesno pipam nos ili se češem za genitalije. Znate kolege bukvalno stavljaju ruke u gaće i posle mese testo, retko ko tu pere ruke. Takođe, mnogi radnici imaju gljivice na rukama koje dobiju od testa, i ne nose rukavice već sa takvim prstima nastavljaju sa radom. To je zaista užasno, ali nažalost veoma istinito – priča J. Z.

– Nismo se poklopili, nisam mogla da radim sa takvim ljudima. Svako pecivo koje padne na pod uredno se vraća na policu. One pečurke na pici se nikada ne peru pre upotrebe (a ja se pitala zašto sve devojke koje rade u pekari imaju crne nokte – ne, ta prljavština ne može da se spere), verujte mi na reč. Ja sam se trudila da maksimalno vodim računa i da ubedim i druge radnike, ali sam naišla na zid. Njih jednostavno nije briga – objašnjava J.M.

Pročitaje još:

Pored pekara, najveću opasnost predstavljaju restorani, kao i lokali koji spremaju „fast food“ hranu.

– Moj dečko je radio u jednom fensi restoranu i sećam se da mi je rekao da je ispred njega protrčalo par pacova. Pored toga, namirnice u restoranima se čuvaju na neadekvatan način (stoji oljušten krompir u vodi u frižideru po 2 dana, koriste se suhomesnati proizvodi kojima je istekao rok, itd.) Od tada izbegavam restorane svake vrste – priča M. N.

Kada sledeći put ogladnite ili vas zaboli glava, razmislite o varijanti da sami sebi spremite hranu!

Pročitajte još:

 

Komentari (8)

sara

16.07.2020 15:02

Bruka i sramota, šta radi inspekcija i vlasnici pekara i restorana!!!. Tu je i lična higijena i kultura!!!. Ja i svom keru kada kuvam, vodim računa o higijeni i perem namirnice i ruke!!!.

Nn

16.07.2020 17:57

@sara - To je kultura, civilizovanost na nivou, stvarno!!!

beba

16.07.2020 15:24

U marketima je isto.Neki dan sam isla u Maxi da kupim meso.Mesar mi je zatim,posto kol.nije bila tu,dao i sir Somborac rukom umazanim od mesa..,Bila sam sokirana.Posto zivim u malom gradu,bilo me je sramota da mu kazem, ej,obrisi ruke! Uzela sam sir i bacila skoro 400din. Stasno smo prljav narod... maunt5

Maja

16.07.2020 17:22

@beba - to istavuš usput u njihov frizider...ne nosi na kasu!

SUMADINAC KG

16.07.2020 17:44

Pre nekoliko godina u jednom kiosku brze hrane u KG kupovao sam sinu hamburger. Posto je mikrotalasna lose grejala radnica je nekoliko puta otvarala vrata i pipkala lepinju, a u medjuvremenu je prstom cackala zube. Gazda je usao u kiosk i poceo da pipka onu lepinju, samo smo se okrenuli i otisli.

Unknown

16.07.2020 17:44

Postali smo fast food nacija, ove nazovi "domaćice" neće i ne umeju da spremaju hranu

beba

16.07.2020 22:36

Vise negi odvratno...

Alisa

18.07.2020 01:09

Pa to je sasvim "normalno", ali samo kod nas... Kuvarica sam i neverovatno pedantna po tom pitanju ali sam u jednom lokalu, i ja videla kada je kuvaru ispala viršla na neverovatno prljav pod, samo se sagnuo, pokupio je i stavio u tanjir. Posle toga sam videla kako gura ruku u gaće i češe ?? i posle pravi palačinke! Oni koji treba da su najčistiji su najprljaviji! Kolege moje, žalosno i OGAVNO!