Đaci
Alo!/ Rajko Ristić
Đaci, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

U udžbeniku, čiji je autor Rade Mihaljčić, piše da su običaje, jezik i druga nardona obeležja sačuvali Alabanci, a da su doseljeni Sloveni, među kojima i Srbi, primili običaje i kulturu od Albanaca i da su se stopili s njima.

Pročitajte još:

 

Naime, u prethodnom izdanju iz 2003. godine, piše da kada su Srbi kada su se doselili na Balkansko poluostrvo zatekli su starosedeoce. Dalje se navodi da su najbrojniji bili Vlasi, kao i da se na području današnje severne Albanije, prvi put u XI veku pominju Albanci.

Dalje piše da su se i Vlasi i Albanci naseljavali planinske krajeve i bavili se stočarstvom, dok su Srbi naseljavali županske krajeve pogodne za poljoprivredu. Dalje se Srbi navode kao "pridošli", dok su Albanci i Vlasi "domaće življe", a kako piše, uprkos nepoverenju i sukobima koji su isprva vladali, vremenom su postali upućeni jedni na druge.

Mnogim roditeljima smeta to što se oba udžbenika mogu kupiti i dalje, jer su i dalje u opticaju, posebno kada se kupuju polovni udžbenici, čija je cena drastično pristupačnija.

Pojedini su naveli da su od nastavnika istorije tražili objašnjenje o spornoj lekciji, te da im je rečeno da je takav plan i porgram. Ono što zapravo najviše tišti javnost jeste što se ništa ne preduzima, kako deca ne bi učila da su Srbi od Alabanca primili kulturu i narodne običaje.

Pročitajte i ovo:

 

Ostali roditelji su se nadovezali, ističući da postoje razumni nastavnici koji đacima ne daju na kontrolnim zadacima pomenute lekcije.

Jedan korisnik Tvitera napisao je da je pocepao listove iz knjige u kojima piše da su Srbi primili običaje Albanaca i da dete ima dozvolu da dobije jedinicu.

Ipak, ima i onih koji u napisanom ne vide ništa dramatično i neistinito, pozivajući se na to da je autor udžbenika istaknut istoričar.

U pitanju je Rade Mihaljčić profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u penziji i redovni član Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske. Drugi svetski rat je preživeo kao siroče, otac mu je ubijen u Jasenovcu, a majka u logoru Stara Gradiška.