Epidemija
Shutterstock
Epidemija

Shutterstock

Epidemija, Foto: Shutterstock

Kako kaže, naučnici svake godine ili svake druge godine otkriju jedan ili dva virusa koji mogu da se prenose na ljude i da je taj razmer konstantan više od 50 godina, objasnio je Vulhaus, inače epidemiolog infektivnih bolesti.

- Nisam siguran da se mnogo razmišlja o sledećoj pretnji dok se svet u potpunosti bavi sa ovom sada. Apsolutno se slažem da bi o tome trebalo misliti - kazao je Vulhaus, a prenosi ITV.

- Nažalost, desilo se sledeće: Uradili smo mnogo posla, uradili našu reviziju, ušli u sobu za ispitivanje, a onda su nam dali pogrešan papir. Svi smo se spremali za grip, a dobili smo nešto drugo. Ovo je za mene velika lekcija. Ne treba praviti preveliku perspektivu onoga što će možda da se desi. Posmatrajte široko i otvorenog uma i gledajte razmere mogućnosti - objasnio je Vulhaus.

- Apsolutno moramo da budem svesni ovih događaja, ali mislim da je ova igra u kojoj pokušavamo da pogodimo šta će biti je veoma riskantna. Upravo smo je igrali i nije nam donela dobro. Pripremali smo se za pogrešan ispit i ne želimo to da uradimo sledeći put - dodao je on.

laboratorija

Shutterstock

laboratorija, Foto: Shutterstock

Na pitanje da li nam preti neka sledeća "bolest iks", Vulhaus je kazao: "Apsolutno".

- Možemo da iskoristimo frazu da je pitanje "kada", a ne da li će do toga doći - istakao je ovaj naučnik.

"Bolest iks"

On je istakao da je 2017. godine zajedno sa kolegama tražio da se kategorija "bolest iks" doda na listu prioriteta zaraza.

- Mislili smo da bi sledeća pandemija mogla da bude virus za koji još ne znamo, a smatrali smo da je to najverovatniji scenario - kazao je Vulhaus.

Naučnik navodi da su sledeće godine naučnici razmišljali koja bi sledeća bolest mogla da bude, a onda su došli do pretpostavke da bi to mogao da bude virus povezan sa MERS-om i SARS-om.

- Nije moglo da bude tačnije od toga. Ovaj novi virus je toliko povezan sa SARS-om, tako da je apsolutno tačno predstavljen kao jedna od pretnji - kaže epidemiolog.

Govoreći o otkriću novih virusa koji mogu da se prenose na ljude kazao je da će "to nastaviti da se dešava".

Pročitajte još: