Branimir Nestorović
Printscreen/Pink
Branimir Nestorović

Printscreen/Pink

Branimir Nestorović, Foto: Printscreen/Pink

Međutim, pulmolog Branimir Nestorović tvrdi da se nalazimo u izlaznoj fazi epidemije i veruje da će letnje temperature iznad 30 stepeni, kako navodi, spržiti virus.

Svi posetioci i gosti tržnih centara, kafića, restorana, noćnih klubova, salona lepote, teretana i slično, u obavezi su da sve vreme boravka u tim zatvorenim prostorima konstantno nose zaštitne maske, stoji u saopštenju kriznog štaba.

- Što se ostatka Srbije tiče, najsnažnija preporuka svim građanima je da u svim zatvorenim prostorima i prevozu nose zaštitne maske, održavaju razdaljinu, koriste dezinfekciona sredstva i redovno peru ruke - navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Član kriznog štaba Branimir Nestorović pojašnjava za „Alo!“ da će se strogo kontrolisati da li građani nose maske, kao i da će u gradskom prevozu to činiti kontrolori.

- Postojeći kontrolori će proveravati da li putnici u prevozu imaju maske, a biće angažovani i novi. Kažnjavaće se prevoznici, a ne sami putnici. Ako na primer, puste putnike bez maski i ne na prednja vrata, možemo njih da kaznimo. Možda ćemo u četvrtak uvesti nove mere, a do tada ćemo samo malo strože da kontrolišemo ovo što je doneto - pojašnjava za „Alo!“ Nestorović.

Međutim, restriktivne mere kakve smo imali u aprilu i maju, ističe, ne treba očekivati.

Lončar: Prvih sedam dana samo kontrola, bez kazni

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je da u narednih sedam dana neće biti kazni za nepoštovanje odluka kriznog štaba o obaveznom nošenju maski u zatvorenom prostoru, ali će se poštovanje te mere kontrolisati.

- Može da se desi da neki tržni centar bude kazneno zatvoren na desetak dana ako posetioci i zaposleni ne budu imali maske, a tako bi mogli da prođu i ostali koji ne budu radili prema preporukama - navodi Nestorović.

Ističe i da će se do četvrtka znati da li će biti zabrane okupljanja u zatvorenom prostoru.

- To se prvenstveno odnosi na noćne klubove, da li ih zatvarati. Ovi koji se sada razboljevaju, to su mlađi ljudi. Mala je verovatnoća da će da umru, možda će imati zapaljenje pluća, ali u odnosu na onaj period ranije, bolja je situacija. Bez obzira na to što je to isti virus, on nije iste jačine. Broj zaraženih je veliki, ali je procenat teških slučajeva mnogo manji, sada je broj kritičnih jedan odsto, a bio je 19 odsto - navodi on.

Nestorović očekuje da broj obolelih uskoro krene da opada.

Na lice mogu i šivene maske

Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta „Batut“, kazala je juče da mogu da se nose i pamučne maske.

- To ne moraju da budu hirurške maske, već mogu i pamučne koje sami šijemo, bilo koja mehanička zaštita. Apelujemo da se primenjuju i druge mere prevencije, a to je fizička distanca od najmanje jednog metra, kao i redovno pranje ruku - istakla je Kisić Tepavčević.

Navela je i da su mere donete zbog porasta broja zaraženih. Istakla je i da većina zaraženih ima blaži oblik infekcije ili nema nikakve simptome, ali da se, ipak, značajan broj osoba hospitalizuje.

- Na kraju smo treće nedelje drugog talasa, a zna se odranije da to traje šest nedelja, pa bi sada trebalo da krene da pada. Lično mislim da je ovaj talas posledica lošeg vremena, jer je bilo kišovito i hladno. Nadam se da će ovih 30 i više stepeni da sprži virus, kao što se dešava u Grčkoj, gde je već dugo temperatura preko 30 i više nemaju epidemiju - navodi Nestorović.

„Mišović“, Zvezdara i Pančevo ponovo kovid bolnice

Kliničko-bolnički centar „Dr Dragiša Mišović“ ponovo se vraća u kovid režim rada i primaće isključivo kovid pozitivne pacijente.

- Zaražene koronavirusom primaće ponovo i Opšta bolnica u Pančevu i ta zdravstvena ustanova obezbediće kapacitete za 150 pacijenata - rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da će i KBC Zvezdara proširiti svoje kapacitete za kovid pacijente i to za 60 postelja.

 

Pročitajte još:

 

Komentari (1)

miladin

30.06.2020 10:30

Zar i Vi profesore ubacujete istu floskulu,kako ce visoke temperature "sprziti" virus? Ma,dajte molim Vas! Zasto ga ne sprze u Saudijskoj Arabiji,Indoneziji,Bangladesu...,gde temperature idu i do 45C,a novozarazenih je iz dana u dan ogroman broj! Ovaj virus je,ipak,nesto drugo,on nema sezonski karakter,nego se odrzava u kontinuitetu,bez obzira na vremenske uslove.Pa, to je i laicima jasno.