Svete mošti dočekane ispred hrama
M.Josida
Svete mošti dočekane ispred hrama

M.Josida

Svete mošti dočekane ispred hrama, Foto: M.Josida

Svečani doček moštiju organizovan je ispred Hrama Svetog Save, u kojem će mošti ostati do 13. oktobra. Nakon toga će biti prenesene u Ivanjicu, te će ostati u Žičkoj eparhiji do 11. novembra.

Veliki broj građana okupio se juče ispred najvećeg hrama na Balkanu da dočeka te svetinje, među kojima su i mošti prepodobnog Sergeja Radonješkog Čudotvorca. Došli su, kako su ispričali, da im se poklone i pred njima pomole.

PROČITAJTE JOŠ:

Gotovo uglas su ponavljali da je ovo veliki dan za Srbiju, našu crkvu, te da je ovo ogroman duhovni dobitak, zbog kojeg su veoma zahvalni braći Rusima.

Svete mošti dočekane ispred hrama

M.Josida

Svete mošti dočekane ispred hrama, Foto: M.Josida

 Iguman Spasojakovljevskog manastira Avgustin rekao je da je to što su mošti ruskih svetaca dovezene na srpsku zemlju svedočanstvo ne samo prijateljstava nego i duhovnog ujedinjenja naših dvaju naroda.

Kult poštovan širom planete

Sveti Aleksandar Nevski jedna je od najvećih ličnosti u istoriji ne samo Ruske već i čitave Pravoslavne crkve. Njegov sveti kult je raširen ne samo u Rusiji već i u Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Makedoniji, Belorusiji, Ukrajini, Moldaviji, Poljskoj, Grčkoj, Rumuniji, Americi, Australiji, Africi... Njemu su posvećeni mnogi sveti hramovi, a pored Rusa, njegovu molitvenu pomoć posebno rado i često prizivaju pravoslavni narodi Balkana. Jedan od najznamenitijih hramova u srpskoj prestonici upravo je posvećen Svetom Aleksandru Nevskom.

 - Hvala vam, dragi oci, hvala svima koji su nas pozvali na svetu srpsku zemlju - rekao je iguman Avgustin ispred Hrama Svetog Save, poručivši da „blago srpskog i ruskog naroda nije u nečemu nepoznatom, nego u velikim duhovnim vrednostima“.

- Uz blagoslov patrijarha srpskog i ruskog, mi smo dovezli mošti najpoznatijih ruskih svetaca. Mošti svetaca mnogo znače, kako ruskom, tako i srpskom narodu - rekao je on vernicima okupljenim na platou ispred Hrama Svetog Save.

- I kod srpskog i kod ruskog naroda postoje stremljenja ka ruskim svecima i moštima. Vekovima su kod oba naroda ideali bili sveci - dodao je iguman Avgustin.

Noćni Vukovi pratili svete mošti

M.Josida

Noćni Vukovi pratili svete mošti , Foto: M.Josida

Iz Rusije je ovim povodom u našu prestonicu stigla brojna delegacija, a zanimljivo je da su automobil u kojem su mošti dovezene do hrama pratili članovi čuvenog moto-kluba „Noćni vukovi“.

Patrijarh antiohijski Jovan Deseti u poseti SPC

Patrijarh antiohijski i celog Istoka Jovan Deseti doputovao je u zvaničnu posetu Srpskoj pravoslavnoj crkvi i patrijarhu Irineju, sa kojim će zajedno posetiti srpske svetinje u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji. Patrijarh antiohijski će sa patrijarhom srpskim posetiti najznačajnije srpske svetinje: Žiču, Studenicu, Ostrog, Pećku patrijaršiju, Visoke Dečane, svetinje u Podgorici i Nišu. Planirano je da se poglavari dveju crkava sastanu sa vodećim ličnostima državnog i društvenog života Srbije. Tokom zvaničnih razgovora delegacije dveju crkava će voditi razgovore o aktuelnim pitanjima i problemima sa kojima se suočavaju obe crkve, ali i pravoslavlje i hrišćanstvo u celini, među kojima značajno mesto zauzimaju pitanja uzroka i posledica, kako se navodi, strahovitog ratnog stradanja Sirije i velikog egzodusa naroda sa Bliskog istoka.