Sreli se posle 14 godina: Daut i Dane
Printscreen: Radio Slobodna Evro
Sreli se posle 14 godina: Daut i Dane

Printscreen: Radio Slobodna Evro

Sreli se posle 14 godina: Daut i Dane, Foto: Printscreen: Radio Slobodna Evro

Oktobar 1992, rat u BiH. Susreću se dva vojnika. Bošnjak Daut je brži i "ubija" Srbina Daneta. 14 godina kasnije Daut u kafiću prepoznaje Daneta i kaže: "Ja sam tebe ubio!", na šta mu Dane odgovara: "Kako si me ubio, kada vidiš da sam živ"?

Pročitajte još:

 

Daut Tihić, bivši vojnik ARBiH, seća se tih teških dana na ratnoj liniji kod Srebrenice, na brdovitom delu Skelana gde su se vodile žestoke borbe.

"Pogledao sam dole i na vazdušnoj razdaljini od jedno 100-150 metara video da su se Srbi već rasporedili. Tu je pored bio neki putić kojim se ulazi u šumu, sa leve strane je bio dalekovod. Polako, sasvim normalno, vodiš računa o sebi, kad sam na 5 metara od sebe odjednom video čoveka kako ustaje i okreće se prema meni. Metak mi je bio u cevi, ispalio sam jedan rafal, drugi rafal, on je pao na leđa. Prošao sam pored njega, čini mi se da mu je puška ležala sa leve strane i rekoh, uzeću mu pušku kad se vratim, oružje nam je bilo problem. Vraćam se, a ono nema ni čoveka ni puške", kroz osmeh se seća Daut.

Svoju verziju istog događaja ima i Dane Vasić, bivši vojnik Vojske RS.

"Prebacio sam pušku u desnu ruku, sagnuo se i preko nišana gledam čoveka kako trči, nosi pušku u ruci, daleko, možda nekih 300 metara od mene. Ali onda se okrećem i primećujem čoveka na 4-5 metara od mene. U tom okretu gledam u njega i u deliću sekunde mi tutnje misli kroz glavu - mora da je moj, ali kako je moj kad je drugačija uniforma, nema šlem na glavi kao što smo mi morali da imamo? I kako mozak razmišlja, ruke polako kreću da dižu pušku. Video sam kako mu puška vibrira u ruci i nešto me je ponelo, nisam osetio ni udarce, ništa. U sledećem trenutku, a nisam svestan koliko je on trajao, meni neko govori: "Dane, Dane, Dane, jesi živ?!" A ja kažem: "Što ne bih bio, dobro sam." Osetio sam bol u predelu stomaka, stavio ruku i pogledam, a pancir mi sav izrešetan, puška se raspala. Neverovatno je kad te čovek upuca sa 3-4 metra, izrešeta te kao sito, a ti ostaneš živ. To je nešto što se ne dešava", priča Dane.

Pod drugačijim okolnostima sreli su se 14 godina kasnije, a ovoga puta nisu se gledali preko nišana, već preko kafanskih stolova. Daut je prepoznao čoveka kojeg je, kako je mislio, ubio.

"Sedeo sam s nekim jaranom i ulazi neki čovek. I ja nesvesno kažem: "Ja sam ovog čoveka ubio!" A moj jaran Stamenko se smeje i kaže: "Pa ti si lud. Da si ga ubio, ne bi bio čovek ovde", seća se Daut za Radio Slobodna Evropa.

Dane, pak, kaže da mu je pažnju u kafani skrenuo neki čovek koji je neprestano gledao u njega.

"Ulazim u kafanu, navikao sam da svako drugo, treće jutro tu popijem kafu, prilazim stolu da sednem i vidim gleda me neki čovek, okreće se za mnom, zapamtio sam mu facu. I još se mislim šta me ovaj ovako gleda, kao da sam pao s Marsa. Vidim i da komentariše nešto, ali ga ne čujem, kad odjednom kaže on meni:"Ja sam tebe ubio." Ja mu kažem: "Kako si me ubio kad sam živ." To mi je bila prva reakcija", objašnjava on.

Taj susret je od ratnih neprijatelja napravio nerazdvojne prijatelje. Uz svakodnevne kafe rodila se ideja i o zajedničkom biznisu, ali nažalost uz brojen poteškoće iz okruženja.

"Ona borba iz 1992. godine se nastavila, samo što sada on ratuje sa svojima, a ja sa svojima", zaključio je Dane.

 

Komentari (1)

ja

22.09.2018 14:48

Čitala sam ovo pre neku godinu.