Borisav Jović
Printscreen
Borisav Jović

Printscreen

Borisav Jović, Foto: Printscreen

* Bivši predsednik Predsedništva SFRJ Borisav Jović govorio je o raspadu Jugoslavije

* Jović je nekada blisko sarađivao sa Miloševićem

* Prema njegovom mišljenju, nekadašnje srpsko rukovodstvo ničim se ne može opravdati što je prihvatilo  Ustav iz 1974. godine.

Nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ Borisav Jović otkrio je da su Jugoslaviju ubili doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito i slovenački političar Edvard Kardelj.

On je govorio i o detaljima njenog raspada, o tome kako se politički razišao s nekadašnjim predsednikom Jugoslavije Slobodanom Miloševićem, ali i o dešavanjima na Kosovu.

Pročitajte još:

 

- Jugoslavija je Ustavom, koji je kontrolisala Komunistička partija s Josipom Brozom Titom na čelu, praktično pravno likvidirana. Čak organi Jugoslavije nisu imali mogućnosti da zaštite njeno ustavno postojanje. Slobodan Milošević je posledica Titove politike. Brozova politika je bila odvajanje Kosova od Srbije i pripajanje Albaniji. Tu politiku je sistematski pomogao davanjem privilegijama Albancima koji su iz Albanije prelazili na Kosovo da bi im se povećao broj - priča Jović.

Milan Milutinović, Slobodan Milošević

EPA/Stringer

Milan Milutinović, Slobodan Milošević, Foto: EPA/Stringer

Miloševićevi prethodnici su govorili „dobro je to“ i sve su gurali pod tepih, dodaje on.

- Milošević je posledica svega toga jer je narod ustao i tražio da se promeni Ustav i da se omogući Srbiji da interveniše. Nije Milošević izazvao raspad Jugoslavije, nego su politika uništavanja Jugoslavije i odvajanje Kosova od Srbije izazvali revolt naroda. Milošević je pokušao da uradi maksimalno, ali nije on izazvao raspad Jugoslavije, već je taj raspad proizveo njega. To je odgovornost Tita i Kardelja - zaključuje Jović.

On podseća i da je Tito bio jači od zakona.

- Govorio je: „Ne možemo se držati zakona kao pijan plota.“ Više puta je to govorio i sprovodio odluke onako kako on hoće. Ako na nekom forumu gde treba da se izglasa nešto što je njemu važno, a desi se to da većina odluči drugačije, onda Tito kaže: „U revolucionarnom periodu ne može da bude kako većina kaže.“ I onda bude kako on kaže - priča Jović.

Bonus video

Ramuš Haradinaj će biti osuđen na doživotnu robiju