Vremenska prognoza, šetnja
Tanjug
Vremenska prognoza, šetnja

Tanjug

Foto: Tanjug

O virusu korona nisam razmišljao, samo mi je bilo bitno da pomognem čoveku, poručio je na početku razgovora za „Alo!” Zulfer Bahtijari, koji je veštačkim disanjem i masažom srca spasao život svog starijeg sugrađanina.

Farmaceut koga sugrađani, ali i brojni mediji, ovih dana nazivaju herojem iz Borče, za naš list opisuje dramu koja se u utorak ujutro dogodila u ovom beogradskom naselju.

Iznenadila ga popularnost!

Farmaceut za naš list navodi da je o ovom događaju ispričao samo članovima porodice, te je bio potpuno iznenađen kada je video da o tome ovih dana pišu svi portali.

- Kada sam došao kući, ja sam supruzi ispričao šta se dogodilo. Ne znam kako je to stiglo do medija - kazao nam je Bahtijari.

- U utorak ujutru, negde oko 7.15 časova, jednom čoveku pozlilo je u blizini apoteke u kojoj radim. Istrčao sam da mu pomognem. Na licu sam imao masku koju redovno nosim zbog koronavirusa koji vlada, jer moj posao zahteva kontakt sa velikim brojem ljudi - navodi on i dodaje da scena koju je zatekao na ulici nije bila nimalo prijatna.

- Probio sam se kroz gužvu i ugledao čoveka kako leži na trotoaru. Ruke i lice su mu bili krvavi jer se povredio kada je pao. Skinuo sam masku i započeo proces davanja prve pomoći uz pomoć veštačkog disanja i masaže srca. Moram da priznam da sam bio uplašen jer prvi put u životu radim reanimaciju - objašnjava Bahtijari i dodaje da su na sreću njegovi napori bili uspešni.

Beograd, šetnja, građani

Alo!/Vladimir Marković

Foto: Alo!/Vladimir Marković

- Posle određenog vremena čovek se povratio. Počeo je da diše i srce je ponovo počelo da mu kuca. Naravno, u međuvremenu smo pozvali i Hitnu pomoć, a ja sam ostao pored njega dok oni nisu stigli. Kada se povratio, on mi je priznao da je srčani bolesnik - navodi farmaceut.

Upitan da li je razmišljao o tome da je možda čoveku, za koga se kasnije saznalo da je srčani bolesnik i da je krenuo na terapiju, pozlilo jer je zaražen koronavirusom i da li je razmišljao da je, dok mu je davao veštačko disanje, mogao da se zarazi i ugrozi sopstveni život, Bahtijari za „Alo!” priznaje da o tome nije mislio.

- Prolaznici koji su se tu zatekli su me to isto pitali. Zaista nisam razmišljao o koroni. U tom trenutku mi je samo bilo bitno da pomognem čoveku - navodi farmaceut i dodaje da bi opet isto postupio. Mnogi Borčanci ovih dana, kada govore o hrabrom farmaceutu, priznaju da je njegov potez u vreme pandemije opasnog virusa dokaz prave ljudskosti, jer u vreme kada je strah svuda prisutan heroji nam najviše trebaju.