Bombardovanje, NATO, RTS
Alo!/EPA
Bombardovanje, NATO, RTS

Alo!/EPA

Bombardovanje, NATO, RTS, Foto: Alo!/EPA

Iber Vedrin, bivši šef francuske diplomatije iz vremena kada je ta zemlja učestvovala u bombardovanju Srbije i SRJ, izjavio je da je ta akcija bila neizbežna kako bi se neutralisali srpski vojni ciljevi i sprečilo delovanje srpskih bezbednosnih snaga na Kosovu, a da su konačnu odluku o tome "razumele ili odobrile sve zemlje NATO, sve zemlje EU, svi susedi Srbije".

- Cilj bombardovanja nije bilo nezavisno Kosovo. Bilo bi bolje da je to moglo da se izbegne... - kaže Vedrin, koji je sa tadašnjim britanskim kolegom Robinom Kukom kopresedavao neuspešnim pregovorima u Rambujeu.

Pročitajte još:

Vedrin je kasnije izjavljivao da su mu ti pregovori predstavljali veliku frustraciju, kao i da je njihovom neuspehu doprineo i otvoren proalbanski stav tadašnje američke državne sekretarke Medlin Olbrajt.

Na konstataciju beogradskog dnevnika da bombardovanje nije rešilo problem na Kosovu i da i dalje nije nezavisno za veliki deo međunarodne zajednice, Vedrin je rekao da je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. i da ga sada priznaje 110 zemalja članica UN.

- Mislim da morate da priznate tu realnost i da se projektujete u budućnost - izjavio je bivši francuski ministar, koji je sada geopolitički analitičar, savetnik i publicista.

Dan sećanja na stradale u NATO agresiji

Tanjug

Dan sećanja na stradale u NATO agresiji, Foto: Tanjug

On je izjavio da je način na koji se danas tretiraju Srbi na KiM neprihvatljiv.

- Svestan sam toga. To je jednako za žaljenje kao i ono što je ranije činjeno Albancima na Kosovu...I američki Stejt department je zabrinut zbog toga - kaže Vedrin.