Korona, Srbija
Vladimir Marković; Alo!
Korona, Srbija

Vladimir Marković; Alo!

Korona, Srbija, Foto: Vladimir Marković; Alo!

Zdravstvene ustanove dupke su pune kovid bolesnika, zbog čega nove bolnice prelaze u kovid sistem. Zaraženo je gotovo 2.000 zdravstvenih radnika, a oni koji rade su na izmaku snaga. Jedino kako svi zajedno možemo da pomognemo medicinarima jeste da poštujemo mere.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar precizirao je da je od 1.949 zaraženih zdravstvenih radnika 64 hospitalizovano. On je nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica tim povodom uputio apel građanima.

Da li se pridržavate propisanih mera?

 

- Ako vam je stalo do lekara, promenite ponašanje. Prekinite kontakte jer je to jedini način da pomognete sebi i njima - poručio je ministar.

Postojeće kovid bolnice u Beogradu su već pune, zbog čega nove prelaze u kovid sistem. Tako je i Klinika za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCS-a u Zvečanskoj od juče kovid bolnica. Kako je naveo ministar, u toj klinici biće određen broj mesta i na intenzivnoj nezi i za kiseoničku potporu.

Za danas je najavio otvaranje novih kapaciteta u Vrnjačkoj Banji.

Lončar je apelovao na građane da se ne javljaju lekarima noću jer je, kaže, primećeno da pacijenti najčešće dolaze noću, i to u težem stanju.

Dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike, rekao je da su u noći između ponedeljka i utorka pacijenti iz te zdravstvene ustanove slati u Kragujevac i Nišku banju.

- Za ovu bolest nema leka, još nema vakcine, jedino maska može da nas zaštiti. Ako hoćete da pomognete zdravstvenim radnicima, ali i sebi, to možete samo poštovanjem mera - rekao je Stevanović.

Dr Mijomir Pelemiš, član kriznog štaba, ukazao je da je sve veći broj preminulih i upozorio da će se to, nažalost, nastaviti ako se ne budu poštovale mere i apelovao na sve da uvek i svuda nose maske.

- Odmah da vam kažem da će krizni štab razmatrati situaciju iz sata u sat i ukoliko dođe do pogoršanja situacije, pooštravaćemo mere. Inače zdravstveni sistem ovako ne može da izdrži - naglasio je Pelemiš.

U Beogradu gotovo 2.000 novozaraženih

U Srbiji su u poslednja 24 sata zabeležena još 6.482 slučaja obolevanja od kovida-19, a najviše novozaraženih i dalje je u prestonici, gotovo 2.000 - 1.917 novoobolelih. Sledi Novi Sad sa 407 zaraženih u poslednja 24 sata, dok je u Kragujevcu registrovano još 320 slučajeva, u Pančevu 239, a u Nišu 236.

I oni koji imaju antitela da se štite

Imunolog Srđa Janković je govoreći o studiji prema kojoj 20 odsto ljudi ima imunitet rekao da je to u granicama očekivanog, ali da to nije dovoljno da imamo bilo kakav kolektivni imunitet na koji možemo da se oslonimo - ne znamo da li ta antitela ostaju više godina ili doživotno i da li štite 100 odsto.

- Onaj ko ima antitela jeste donekle zaštićen, ali to nije neprobojni pancir i molim sve koji imaju antitela da se štite kao da ih nemaju - istakao je Janković.

Gde ćemo moći da kupujemo posle 18 časova

- Do 18 rade kafići, restorani, tržni centri, klubovi, barovi, kladionice, pozorišta, bioskopi.

- Do 21 rade prodavnice i drugi maloprodajni trgovinski objekti koji se ne nalaze u tržnim centrima.

- Posle 18 sati, a najduže do 21, mogu da rade i pošte i banke, osim onih smeštenih u tržnim centrima.

- Bez ograničenja mogu da rade apoteke, benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva i ugostiteljski i drugi objekti koji vrše dostavu hrane.

- Od 17 do 20 dodatna vozila na linijama javnog gradskog prevoza u Beogradu.

- Obavezno je nošenje maske u zatvorenom prostoru.

- Obavezno je nošenje maske na otvorenom prostoru gde se ne mogu izbeći kontakti.

- Zabranjena su sva javna okupljanja više od pet osoba, na otvorenom i u zatvorenom, sa određenim izuzecima.

- Poželjan je rad od kuće kad god je to moguće.

- Pojačana kontrola u javnom prevozu.

- Pojačana kontrola kućne izolacije, kućnog karantina, samoizolacije.

PROČITAJTE JOŠ: