Rak pluća
Shutterstock
Rak pluća

Shutterstock

Rak pluća, Foto: Shutterstock

Dugo nije bilo novih lekova protiv tuberkuloze, a sada je jedan dobio odobrenje – treći u šest godina, piše Dojče vele. Devet miliona ljudi širom sveta svake godine oboli od tuberkuloze, posebno u siromašnijim zemljama.

- Tuberkuloza se ne može lečiti samo jednim lekom. Bakterije brzo postaju otporne na taj lek - objašnjava Sebastijan Ditrih iz organizacije "Lekari bez granica", a prenosi Dojče vele.

Pročitajte još:

Cilj Svetske zdravstvene organizacije je da svake godine bude registrovano deset procenata manje obolelih nego prethodne. Zato je, kaže on, za uspešno lečenje uvek potrebna kombinacija lekova, obično tri do pet.

- Ako pacijent uzme samo jedan lek i on će delovati. Pacijentu je u početku bolje, ali neke bakterije tuberkuloze postaju rezistentne, umnožavaju se i bolest pluća se vraća - kaže Ditrih.

Svaki pripadnik arkanovih "Tigrova" koji bi odbio poslušnost - najstrože je kažnjen! Način je užasan! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/D.S. DATUM I VREME: 07.09.2019. 14:30 Ovo je način na koji je kažnjavao neposlušne! Željko Ražnatović Arkan, Foto: EPA Kamen težak 18,5 kilograma bio je glavno sredstvo za disciplinovanje neposlušnih vojnika u kampu Željka Ražnatovića Arkana u Erdutu. AUTOR: E.A. DATUM I VREME: 07.09.2019. 07:00 - 07.09.2019.

Tuberkuloza je zarazna bolest. Prenosi se bakterijom mycobacterium tuberculosis. I dalje se smatra da je to "bolest siromaštva". Brojni pacijenti žive u siromašnim zemljama, poput afričkih. To je posebno problem zato što u mnogim tamošnjim regionima postoji veliki problem sa infekcijom HIV-a, piše Dojče vele.

- Kod HIV-a imunološki sistem slabi. To znači da ima i više slučajeva aktivne tuberkuloze - kaže Ditrih.

Prepoznavanje i postavljanje dijagnoze na tuberkulozu nije teško.

- Sve što je potrebno jeste mikroskop - objašnjava Ditrih.

Ali tu postoji još jedan problem: bakterije se uočavaju pod mikroskopom, ali se ne može reći da li su one rezistentne na lekove ili nisu.

Lekari sada moraju da razviju složenu bakterijsku kulturu. Nakon toga, potrebno je da se ona testira na svaki lek kako bi se otkrilo na koji bakterije reaguju, a na koje ne. "Sve to traje oko tri meseca", ističe Ditrih.

Novi lek je odobren, ali još nije dostupan na tržištu. Ditrih procenjuje da će se to uskoro dogoditi.

Oko 85 odsto novih infekcija registrovano je u Africi, jugoistočnoj Aziji i zemljama u zapadnom Tihom okeanu. Isto tako, veliki broj zaraženih je i u istočnoj Evropi. Pogođene su zemlje poput Gruzije, Kazahstana i Belorusije.

BONUS VIDEO: Goran Vesić predlaže novi zakon za trotinete