Bolnica
Tanjug/ Sava Radovanović
Bolnica

Tanjug/ Sava Radovanović

Bolnica, Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

 

* Srbija je po obolevanju i smrtnosti od ove bolesti na trećem mestu u Evropi

* Rak grlića materice nastaje sporo i efekat na smanjenje učestalosti ovog oboljenja može se očekivati tek za više godina
 
* Vakcina protiv HPV -a u svetu se primenjuje već duže od 10 godina.

Rak grlića materice jedan je od onih karcinoma koje je najlakše sprečiti. Ipak, Srbija je po obolevanju i smrtnosti od ove bolesti na trećem mestu u Evropi, odmah iza Moldavije i Litvanije.

Ovaj karcinom svakako je jedna od najvećih pretnji po zdravlje žena, s tim što se preko 85 odsto obolelih i umrlih javlja upravo u zemljama sa niskim i srednjim prihodima i zato je Svetska zdravstvena organizacija, kao prioritet, u narednim godinama postavila globalnu eliminaciju infekcije HPV, koja uzrokuje najmanje pet vrsta raka. SZO je stoga preporučila da vakcinacija protiv HPV-a bude uključena u Nacionalni program imunizacije, što je Srbija i učinila stavivši ovu vakcinu na listu preporučenih u okviru Nacionalnog kalendara imunizacije od aprila 2019. Međutim, u Srbiji je na žalost roditelji sami kupuju, umesto da je deca dobijaju o trošku zdravstvenog osiguranja.

Koliko je vakcina efikasna i bezbedna pokazuje iskustvo Australije, koja bi zahvaljujući sveobuhvatnoj i besplatnoj imunizaciji devojčica i dečaka, a koja se primenjuje od 2005. godine, prema najavama, mogla da iskoreni rak grlića materice do 2035. godine.

Pročitajte još:

 

Sprovođenjem državnog progama, u Australiji je masovnom imunizacijom u toku 10 godina (2005-2015) incidenca oboljevanja od raka grlića materice smanjena na 1,1 odsto, što je tu državu stavilo na prvo mesto po uspehu u borbi protiv raka grlića materice. Putem imunizacije došlo je do smanjenja HPV infekcije za 92 odsto, a to se odnosi ne samo na devojčice koje su vakcinisane, već i na one sa kojima se druže. Naime, za javno zdravlje važan je efekat grupnog imuniteta, koji se dobija kada se vakciniše većinski deo populacije, pa su i oni koji nisu vakcinisani delimično zaštićeni, jer je broj inficiranih jako mali. Iz tog razloga, jedino masovnim obuhvatom može da se izgradi kolektivni imunitet i zauvek iskoreni preko pet vrsta raka koje izaziva HPV (humani papiloma virus): grlića materice, rak penisa, rak vulve, rak anusa, rak ždrela. 

Zašto je HPV vakcina toliko važna?

Grip, bolnica, virus

Alo!/Masanori Jošida

Grip, bolnica, virus, Foto: Alo!/Masanori Jošida

 

Vakcina protiv HPV -a u svetu se primenjuje već duže od 10 godina. Imunolog dr Srđa Janković iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj objašnjava da je vakcina delotvorna u sprečavanju prekanceroznih promena, kao i da sprečava nastanak raka grlića materice i još nekoliko tipova zloćudnih tumora kod oba pola.

"Rak grlića materice nastaje sporo i efekat na smanjenje učestalosti ovog oboljenja može se očekivati tek za više godina ili decenija nakon uvođenja vakcine. Podaci pokazuju da je u zemljama gde je cepivo uvedeno, već došlo do drastičnog smanjenja učestalosti prekanceroznih promena, a ponegde je već počeo da opada i broj tumora", kaže Janković.

Prema novom pravilniku o imunizaciji, nastavlja dr Janković, radi zaštite od humanog papiloma virusa (HPV), ova vakcina je postala preporučena za devojčice i dečake. To bi, zajedno sa drugim preventivnim merama, među kojima su najbitniji redovni ginekološki pregledi, u perspektivi trebalo da promeni našu crnu statistiku.

"Država jeste prepoznala imunizaciju kao najefikasniju zaštitu od HPV-a, vakcina je uvrštena u Pravilnik kao preporučena, ali ne i obavezna. Ono što je važno jeste da ta preporuka ne sme da ostane “mrtvo slovo na papiru”, nego da i zdravstveni radnici, roditelji i mediji aktivno rade na promociji vakcine, jer je preporuka, sa stanovišta struke, isto toliko jaka kao i ona koja važi i za obavezne vakcine. Sa stanovišta medicine, vakcina je delotvorna, proverena, a iskustva su dobra u zemljama u kojima je uvedena pre mnogo godina", ističe Janković.

Doktor navodi da je najbolje da osobe oba pola budu vakcinisane i to pre stupanja u seksualne odnose, jer vakcina ne deluje nakon što se osoba zarazi određenim tipom virusa, mada i dalje može da spreči zaražavanje drugim tipovima. Prema većini, preporuka u svetu, decu treba vakcinisati oko 12 godine, mada se cepivo može dati i ranije, ali i kasnije. Međutim, najbitnije je da se vakcinacija obavi pre nego što osoba dođe u kontakt sa HPV -om.

"Znamo da se čovečji papiloma virus prevashodno prenosi seksualnim kontaktom i da je veoma zarazan, pa je stoga vakcinacija vrlo važna preventivna mera kako za pojedince, tako i za čitavu zajednicu", ističe dr Janković.

Vrućina nas neće napustiti sve do ovog datuma, a onda nam bukvalno preko noći stiže teška ledara!

AUTOR: Alo.rs/Tanjug/M.Č. DATUM I VREME: 23.10.2019. 07:07 - 23.10.2019. 07:33 U Srbiji se danas, posle svežeg jutra, očekuje sunčano i toplo vreme s temperaturama znatno iznad proseka za ovo doba godine, saopštio je Hidrometeorološki zavod Srbije. kiša, nevreme, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Vetar slab i umeren, jugoistočni.

 

Ključna je dostupnost vakcine

Iskustvo Australije može nam pomoći u podizanju svesti o značaju vakcinacije i inspirisati Srbiju da nastavi sa ovom vrstom zaštite koja vodi potpunoj eliminaciji raka, ističe Gordana Plemić, predsednica Udruženja “Roditelj”.

“Apelujem na porodice i roditelje da prihvate mišljenja lekara o dobrobiti imunizacije protiv HPV, jer tako čine najbolje za zdravlje svoje dece. Posebno treba naglasiti da je vakcina dokazano bezbedna, da to pokazuje decenijska upotreba u Australiji i u svetu i da u prethodnih više od 10 godina od kada je vakcina u upotrebi, nije bilo ozbiljnih neželjenih dejstava”, kaže ona.

 

BONUS VIDEO: Govor predsednika Vučića na vojnom aerodromu