Bojana Dimitrijević
privatna arhiva
Bojana Dimitrijević

privatna arhiva

Bojana Dimitrijević, Foto: privatna arhiva

Da sudbina bude okrutnija, Bojana je doktorirala na temu prepreka u zapošljavanju osoba s telesnim invaliditetom u Srbiji, a upravo sada ona živi svoju disertaciju.

Svoju biografiju uz motivaciona pisma slala je na mnoge konkurse. Nažalost, pozitivnog odgovora još nema, jer, kako kaže, najviše posla za socijalne radnika ima u direktnom radu sa strankama, što ona ne može da radi, jer joj je otežan govor i ima oštećenu motoriku.

- Uprkos tome, ja ne gubim nadu, verujem da će se pojaviti neko kome ću ja kao radnik biti potrebna. Više od svega želim da se zaposlim i iskreno se nadam da će neko zaista prepoznati moje znanje i veštine - kaže Bojana, koja čak ni stručnu praksu nije mogla da obavi zbog svog invaliditeta.

13.443 nezaposlene osobe s invaliditetom

446 osoba s invaliditetom završilo fakultet

- Tokom doktorskih studija sam konkurisala za obavljanje stručne prakse, ali nisam bila pozvana. Kada sam nakon završenog konkursa, pokušala da volontiram u istoj ustanovi, odgovoreno mi je da s obzirom na stepen obrazovanja koji pohađam ne bi trebalo da budem volonter, već da sačekam sledeći konkurs za plaćenu stručnu praksu...

Međutim, sledeći konkurs nije bio ni otvoren - kaže Bojana i dodaje da su problemi kojima se bavila u svojoj doktorskoj disertaciji bili dobar uvod za ono što je čeka kad izađe iz školske klupe.

- Posao je oduvek bila mojih želja - iskreno govori Bojana, koju je uprkos poteškoćama koje ima sa govorom i kretanjem, uspela da iz malog mesta iz okoline Trstenika stigne u Beograd i tu započne svoju akademsku karijeru.

Bojana Dimitrijević

privatna arhiva

Bojana Dimitrijević, Foto: privatna arhiva

Takođe, nisu je sprečile ni sve druge prepreke koje su je pratile kroz školovanje. Kaže da je porodica njena najveća podrška, a da su joj motivaciju za dosadašnje uspehe davali vršnjaci, ali predavači i profesori koji su uvek hvalili njen rad.

Međutim, kako kaže, tek kad se u našoj zemlji smanji stepen predrasuda prema osobama s hendikepom, može nešto i da se promeni prilikom zapošljavanja takvih osoba.

Borite se za ono što volite!

Bojana je trenutno volontira u Udruženju studenata s hendikepom kao istraživač analitičar, a u međuvremenu je stekla i licencu za obavljanje osnovnih stručnih poslova u oblasti socijalne zaštite. Kako kaže, svim mladim ljudima bi poručila da ne odustaju od svojih ciljeva i da se bore da rade ono što vole.

 

Komentari (3)

Lidija

06.07.2018 21:00

Nije Bojana problem u hendikepu, nego u tome sto nemas "vezu".Ja sam zdrava, prava, sa natprosecnom inteligencijom i natprosecnim uspehom na studijama, od 1983. na evidenciji NSZ. Uspevala sam samo da volontiram, da radim na odredjeno vreme i honorarno. Pohvaljivana za rad i sposobnosti, ali "za stalno" su primani neki drugi. Bez konkursa i provera, bez volontiranja i bez vanrednih ocena i sposobnosti. Zato, realni odose negde u inostranstvo.Bar ce da zive kao ljudi.

Alex

06.07.2018 21:36

@Lidija - I moja prica je slicna....zdrava, obrazovana ali bez uticajnih roditelja i politickih stranaka i godinama sam bila bez posla ali evo me sada u inostranstvu, upravo danas dobila stambeni kredit i uzivam sa muzem i decom...u drugoj zemlji sam dobila sve sto u svojoj nisam uspela da ostvarim, postoje drzave u kojoj se rad i postenje ceni....

Nina

06.07.2018 21:51

@Lidija - Ako ste 35godina na birou onda je ipak problem u vama. Ako vam ne ide sa dotadašnjim obrazovanjem trebali ste se orekvalifikovati. Sta ste po zanimanju