Crkva
V.P.
Crkva

V.P.

Crkva, Foto: V.P.

Sve zbog verovanja da je neveliki pravoslavni hram iz 14. veka u dolini Pčinje uklet. Srednjevekovnu bogomolju u Donjoj Trnici, koja je izgrađena na kupastoj steni staroj 100 miliona godina i visokoj 60 metara, sve više pohode nerotkinje iz Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije. Zbog narodnog ubeđenja da Bogorodica leči neplodnost.

Milena Lapadatović iz Negotina, Savka Petrova iz Vidina (Bugarska) i Zorica Bogdanovska iz Skoplja dobile su porod posle višegodišnjeg steriliteta.

Pročitajte još:

 

- Decu nismo imali 12 godina. Jedva sam ubedila muža da idemo do crkve da nam Bogoridica pomogne. Ušla sam sama u crkvu. Sa fresaka sam nastrugala malo praha i popila. Zapalila sam sveću, pomolila se i vratila kući. Moj sin Milutin sada ima 30 godina, ćerka Suzana 28, rekla je Zagorka Aničić iz Kuršumlije.

Crkva

V.P.

Crkva, Foto: V.P.

Vladika Pahomije objašnjava da je crkvicu na mestu Prosečnik u klisuri Pčinje krajem 14.veka, uz blagoslov cara Dušana, podigao njegov zet ,srpski vlastelin Dejan Marković. Penzioner iz Trgovišta Vojin Petrović ističe da je vražja stena prirodni fenomen, čudo prirode, nastao erozijom stena. Ćudljiva i plahovita reka Pčinja davno je presekla stenu i izvajala desetak ogromnih kamenih stubova. Na jednoj od impozantnih kamenih kupa načazi se crkva Presvete Bogorodice, koju pohode sveštenici, putnici namernici i nerotkinje.

Mnogo je legendi o nastanku Vražjeg kamena, stenovitih kupola. Velika je misterija i izgradnja pravoslavne svetinje iz granicu sa Bugarskom i Makedonijom.

Crkva

V.P.

Crkva, Foto: V.P.

- Jedna od legendi kaže da su meštani godinama zidali crkvu pored Pčinje. Sve što su danju sagradili, đavoli bi u toku noći rasturili i gradju odnosili na Vražji kamen. Tako je nastala crkva na kupi viusokoj 60 mezata, priča novinar iz Vranja Dragan Veljković.

Pročitajte i ovo:

 

Bogomolju na ivici ponora zaobilaze budući bračni parovi i roditelji koji na Vražjem kamenu ne krste decu zbog verovanja da je ukleta.

- Davno su se zavoleli momak jedinac iz najbogatije kuće u Donjoj Trnici i siromašna lepotica. Mladenci su se venčali u crkvi. Posle venčanja mladenci su po običaju uzjahali okićene konje. Uplašen od vike svatova i svirke muzikanata, mladoženjin vranac pojurio je prema provaliji. Stropoštao se sa mladoženjom na leđima. Mlada je potrčala prema litici i skočila za njim. Po predanju, veruje se da je zbog smrti mladenaca crkva ukleta, navodi paroh iz Trgovišta Miroslav Petković.